Élet-Stílus

FTC: eljött az elszámoltatás ideje

Nem csendesedik a vihar az Üllői út felett, sőt... A elnökségi tagok - Maglódi Lajos és Debreceni István kivételével - pénteken levelében lemondásra szólították fel a csőd szélén álló FTC elnökét, Ináncsy Miklóst, míg a klubért aggódó egykori ferencvárosi labdarúgók, sportolók és szurkolók kiáltványt fogalmaztak meg.

A kiáltványt aláírok között mások mellett ott van Rudas Ferenc, dr. Fenyvesi Máté, Albert Flórián, Máté János, Mucha József, Bánki József, ifj. Albert Flórián, illetve a mai csapat kapitánya, Lipcsei Péter is.

Az egykori neves sportolók szerint a labdarógó-csapat NB II-be való sorolásával olyan szégyen esett meg a legpatinásabb magyar klubbal, melyhez fogható 107 éves történelmében még nem volt.

“A súlyos válság okai egyrészt gazdaságiak, másrészt erkölcsiek. Mind a kettőre megoldást kell keresnünk, hiszen az FTC több mint egy klub, a Ferencváros a nemzeti kultúra része, közös örökségünk és nemzeti önazonosságunk egyik bástyája is, hiszen a közösen megélt XX. századunk minden viharában összekötő kapocs volt, kapaszkodót adva sok millió magyarnak határokon innen és túl” – olvasható a kiáltványban, s az úgyszintén, hogy “eljött az elszámoltatás ideje.”

“Kiáltványunkban szólítjuk fel, az FTC elnökét, hogy azonnal mondjon le, az FTC elnökségét, hogy ideiglenesen új elnököt nevezzen ki, aki elvégzi a klub teljes körű gazdasági átvilágítását és annak eredményéről nyilvánosan beszámol, valamint hosszú távú gazdasági és sportkoncepciót dolgoz ki.”

A fentiek mellett szintén fontos része a szövegnek az a passzus, amelyben a kiáltvány megfogalmazói felszólítják a klub regnáló elnökségét, hogy “a klub hét feddhetetlen gazdasági múltú, erkölcsileg elismert egykori labdarúgójából – az 1940-es évektől kezdődően minden évtizedből egy-egy játékos bevonásával – hívja létre azt a tanácsadói testületet, mely az átvilágítási folyamat minden részletébe betekinthet, a mai naptól befolyó anyagi javak felett teljes körű ellenőrzést gyakorol, valamint felügyeletükkel indul meg új elnökség felállítása.”


A kiáltvány a szimpatizánsokhoz is szól: “Mutassuk meg újra a világnak, hogy össze tudunk fogni, hogy közösen nagy dolgokra vagyunk képesek. Lesz még újra bajnok a Fradi, lesz még újra kupagyőztes, lesznek újra rangadók az Üllői úton. Azonban az első rangadót nekünk, az FTC-t szeretőknek kell megnyerni a közöny, a széthúzás, a külső rosszakarók ellen. Meg kell újulnunk, meg kell erősödnünk, hogy újra szárnyalhassanak a Zöld Sasok!”



Az összefogásra buzdító, valamint a Ferencváros hírnevéhez méltó tiszta és rendezett viszonyok megteremtésének érdekében megfogalmazott kiáltvány teljes szövege az Ferencvárosi Torna Club hivatalos oldalán olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik