Élet-Stílus

Kínában áldozatokat szedett az agyvelőgyulladás-járvány

Tizenhét ember halálát okozta egy észak-kínai városban kitört agyvelőgyulladás-járvány – közölte pénteken a pekingi kormány.

Az egészségügyi szakemberek sürgős intézkedéseket hoztak a Sanhszi (Shanxi) tartománybeli Jüncseng (Yuncheng) városban, hogy gátat vessenek a betegség, a Japán B encephalitis terjedésének, amelynek vízimadarakban és sertésekben tenyésző kórokozó vírusát szúnyogok viszik át csípéseikkel – jelentette az Új Kína hírügynökség helyi tisztségviselőkre hivatkozva.

A kór 17 áldozata az utóbbi két hétben halt meg Jüncsengben – olvasható a beszámolóban, amely más részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapja szerint azokra az utazókra, akik főleg városokban vagy turisták által látogatott helyeken töltenek el rövidebb időt, csak minimális veszélyt jelent a délkelet-ázsiai országokban főleg a nyári hónapokban előforduló betegség.

Magyarországon védőoltás nem szerezhető be a Japán B encephalitis ellen, de ezt egyébként is csak azoknak javasolják, akik mezőgazdasági tevékenységet vagy kutatást folytatnak a fertőzött területeken, vagy rizsföldek, esetleg sertéstelepek közelében laknak huzamosabb ideig. Az oltást trópusi betegségekkel foglalkozó klinikákon kell kérni a kiutazást követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik