Élet-Stílus

Országos tiltakozást kezdeményeznek Verespatakért

Országos aláírásgyűjtést kezd a Greenpeace Magyarország azért, hogy a kormány szólítsa fel az európai intézményeket: akadályozzák meg a verespataki aranybánya megnyitását.

Az aláírásgyűjtés hivatalos kezdeteként a petíciót először Hegyi Gyula EP-képviselő írta alá szerdán sajtótájékoztatón. Hegyi Gyula elmondta: a kezdeményezés sikeressége a társadalmi és a politikai nyomástól függ. Azt reméli, hogy a nemzetközi és a romániai környezetvédelmi törekvések közösen elérhetik céljukat.

A zöld szervezet követeli, hogy a kormány, illetve a környezetvédelmi tárca lépjen fel kellő erővel a beruházás ellen, és tegyen meg mindent egy újabb ciánkatasztrófa megelőzésére. A Greenpeace Magyarország szerint az aranybánya terve amellett hogy potenciálisan fenyegeti a környezetet Romániában és Magyarországon, számos európai jogszabályt is megsért. A környezetvédő szervezet hangsúlyozza: a kormány kötelessége informálni az európai intézményeket arról, hogy az aranybánya megvalósulása a jelenlegi tervek szerint nemzetközi és európai jogszabályokat sért. Így például ellentétes a felszín alatti vizekről szóló direktívával és a hulladéklerakókról szóló tanácsi irányelvvel is.

Az országos tiltakozás keretein belül a Greenpeace Magyarország az aláírásgyűjtés mellett meghirdette a verespataki földvásárlási kampányát a helyi Alburnus Maior Egyesülettel karöltve. A kezdeményezés célja, hogy minél többen váljanak földtulajdonosokká, így akadályozva meg, hogy a kanadai cég az összes földterületet megkaparintsa.

A kanadai–román RMGC Európa legnagyobb külszíní aranybányáját szeretné megnyitni Verespatak mellett. A helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld, a nemesfémek kiaknázásához a cég ciántechnológiás eljárást alkalmazna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik