Élet-Stílus

Elkezdődött a Sziget

Szerda délután elindult Magyarország legnagyobb kulturális rendezvénye a Sziget Fesztivál. Naponta kétszáz programmal, 252 nemzetközi és 500 magyar produkcióval 66 helyszínen várják a látogatókat. Lezárják az alsó rakpartot és gyakrabban jár a HÉV.

A fellépők a hat kontinensről érkeznek az egyhetes fesztiválra, ahol a zenekarok és lemezlovasok mellett utca-és táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is szórakoztatják a kilátogatókat. A legtöbb külföldi fellépő Nagy-Britanniából érkezik. A 44 művész közül a tavaly is nagy sikert aratott Franz Ferdinand, a Prodigy, a Radiohead és Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jön a Szigetre, például az Iggy and The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy a Living Colour. Németországból 26 csapat érkezik és Franciaországból 22 fellépő művészt illetve társulatot várnak a szervezők.

30 ezer négyzetméternyi sátor

A sátrak összterülete mintegy 30000 négyzetméter, amelyek közül a legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres nagysátra. A nagyszámú látogató okozta por ellen a sátrakban és az utakon burkolatot fektetnek le, a főbb útvonalakra 11 kamionnyi műanyag út kerül, a sátrak padlóját pedig 24000 négyeztméter fa burkolattal látják el.

A több mint 3500 négyzetméter alapterületű színpadokat 7 napon keresztül 80 ember és 4 targonca építi. Közülük a legnagyobb a 840 négyzetméteres, 14 méter magas, húsz tonna teherbírású Nagyszínpad, ahol négy tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 400 ezer watt teljesítménnyel, nyolcvan lámpával. Fejlesztik az egyes színpadok hangminőségét is, a Nagyszínpadon például a legkorszerűbb digitális hangkeverő pultokat szerelnek fel.

Átalakul a közlekedés

A Budai alsó rakpart folytatását a Jégtörő utat lezárták a Mozaik utcától a bevásárlóközpontig. Tilos megállni az alsó rakpart mindkét oldalán az Árpád híd és a Mozaik utca között, a Mozaik utcában és a Jégtörő úton a táblákkal jelölt helyeken. A rendezvény ideje alatt a Szentendrei HÉV vonalán napközben sűrűbben (6-10 percenként) járnak a szerelvények, és éjszaka is folyamatosan közlekedik a HÉV a Batthyány tér és Békásmegyer között. Az éjszakai órákban a Batthyány térről Békásmegyerre minden óra 18 és 48 perckor, míg Békásmegyerről a Batthyány térre minden óra 15 és 45 perckor indulnak a szerelvények. (A délutáni csúcsforgalmi időszakban valamennyi szerelvény 6 kocsival közlekedik.)

Sűrűbben indítják az 1-es és az 1/A, a 4-es és a 6-os villamosokat, valamint a 906-os autóbuszokat. (Csuklós járművekkel közlekednek a 901-es autóbuszok, valamint szombaton és vasárnap az M2B járat). A BKV a fesztivál idejére kedvezményes árú hetijegyet hozott forgalomba, amely korlátlan számú utazásra érvényes buszon, villamoson, metrón, földalattin, trolibuszon,fogaskerekűn, valamint Budapest határáig a HÉV-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik