Élet-Stílus

Üvegpiramis épül Londonban

Piramissal egészül ki egy újabb híres múzeum, a londoni Tate Modern. A Louvre sok vitát keltett piramisával ellentétben itt nem klasszikus gúláról van szó, hanem téglalap alakú üvegblokkok aszimmetrikus halmazából.

Az építmény 7 ezer négyzetméterrel növeli meg a múzeum alapterületét, 11 emeletes lesz, kiállításoknak, oktatótermeknek használják majd fel. A bővítésre azért lett szükség, mert a múzeumot eredetileg 1,8 millió látogató befogadására tervezték, ezzel szemben 4 millió embert fogadnak évente.

A piramis tervezői Herzog és Meuron, két svájci építész. Ők tervezték a pekingi olimpiai stadiont, a San Franciscó-i szépművészeti múzeumot, ők változtatták át a mai csodamúzeummá a Bankside elektromos központját a Temze partján, a Szent Pá- katedrálissal szemben.

A Tate Modern déli oldalán felépülő piramis 400 millió euróba (108 milliárd forint) kerül, magánalapok finanszírozzák, de az állam is támogatja. London polgármestere megerősítette, hogy a London Development Agency 10 millió euróval járul hozzá. A munkálatokat 2008-ban kezdik el, és a piramis elkészül a 2012-es olimpiai játékokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik