Élet-Stílus

Úszó-Eb: nem nyilvánosak a pénzügyek

Nem nyilvánosak a budapesti úszó-Eb nézőszámai és jegyárbevételei – tudta meg a Napi Gazdaság a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) főtitkárától.

Az adatok szerződéses kötelezettségek miatt nem nyilvánosak. A szövetség várhatóan szeptember végi elnökségi ülésén dönt arról, mennyivel jutalmazza a jól teljesítő magyar sportolókat, de ezeket az adatokat sem hozzák nyilvánosságra, mert az sértené a versenyzők személyiségi jogait – tette hozzá Ruza József.

Egy állami támogatásban is részesülő verseny pénzügyi adatai tehát nem nyilvánosak, ami meglehetősen furcsa a lap szerint. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke korábban elmondta: egy ilyen rendezvénynek csak nagyon erőszakoltan lehet költségvetése, a sikert inkább a megszerzett aranyakban kell mérni. A Széchy Tamás komplexum megépítése kétmilliárd forintjába került az államnak, a főváros 20 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, a BKV 40 millió forint értékben nyújtott személyszállítási szolgáltatást.

A nemzeti sporthivatal tavalyhoz képest tíz százalékkal magasabb eredményességi támogatást fizet a világ- és Európa-bajnokságokon sikeres sportolóknak. Egy felnőtt vébé-arany 1,98 millió, míg a csapatgyőzelem fejenként 990 ezer forintot ér. A felnőtt Európa-bajnok 770 ezer forintot kap.


Cseh László mindkét (200 és 400 m) vegyes úszást megnyerte, illetve második lett 200 m háton. Rajta kívül Kovács Ágnes 50, 100 és 200 m mellen egyaránt bronzérmet nyert, míg Kerékjártó Tamás 200 m vegyesen csapott harmadikként a célba. Emellett 13 országos csúcs egészítette ki a kontinensviadal magyar sikersztoriját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik