Élet-Stílus

Klónozható a biometriai útlevél

Angliában már minden új útlevél – biometriai adatokat tartalmazó – chip felhasználásával készül. Most az új technológiáról kiderült, hogy az adatokat tartalmazó RFID-chipek klónozhatók.

Egy biztonsági konferencián a német Lukas Grünwald azzal lepte meg előadásának hallgatóit, hogy a biztonságosnak vélt RFID-chip, amely a biometrikus útlevelek „lelke”, viszonylag egyszerűen lemásolható. A biztonsági szakember szerint az új útlevelek jelen állapotukban egyáltalán nem biztonságosabbak elődeiknél.

A szakemberek korábban sokat vitatkoztak az új adatokkal és technológiával készülő utazási okmányok biztonsági kockázatairól. Most azonban bizonyossá vált, hogy hiába tartalmaznak a legújabb biometriai útlevelek speciális információkat a tulajdonosokról, ujjlenyomatokat, arcletapogatást és retinamintázatot, ha az információhordozó chipek lemásolhatók, és így könnyedén hamisítható másolat készülhet az eredetiből.

A hagyományos útleveleknél biztonságosabbnak vélt biometrikus megoldásra csak a brit kormány mintegy 415 millió fontot áldoz. Az USA szintén hatalmas összegeket költ a biztonságos azonosító bevezetésére. A legnagyobb európai országok is az útlevelek cseréje mellett foglaltak állást, azonban a most felmerül biztonsági kockázat az új úti okmányok idei bevezetését jelentősen hátráltathatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik