Élet-Stílus

Kiszűrhetők a csalók a magyar aukciós oldalakon is

A csalások döntő többsége megelőzhető és könnyen kiszűrhető a szigorú biztonsági rendszerrel működő magyar és nemzetközi aukciós oldalakon, állítja a TeszVesz (www.teszvesz.hu) vezető szerkesztője, Dobra Péter.

2006 júliusában az egyik magyar aukciós portálon nagy értékű csalás történt. Egy áleladó nem létező termékeket, számítástechnikai eszközöket kínált jutányos áron eladásra, licitre az oldalon, és a pénzek beérkezése után közel 500 000 forint nyomtalanul eltűnt. A megkárosított 20 licitáló kollektív feljelentését követően a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított ismeretlen tettes ellen nagy értékű üzletszerű csalás gyanúja miatt. Az eset után többen megkérdőjelezték az internetes aukciók biztonságát.

Dobra Péter, a TeszVesz vezető szerkesztője szerint: „A TeszVeszen nehezen elképzelhető, hogy egy felhasználó olyan egyszerűen pénzt csaljon ki gyanútlan felhasználókból, mint ahogy az egy másik magyar aukciós oldalon történt, ahol a felhasználók adatainak valódiságát egyáltalán nem ellenőrzik le. Nálunk a sikeres lengyel aukciós oldal, az Allegro példájára kétlépcsős biztonsági rendszer működik, melynek segítéségével ellenőrizzük a regisztrációs adatok valódiságát. A hamis adatokat megadó személyeket a rendszer kizárja az online kereskedésből. Ha pedig valaki olyan címet ad meg, ahol ő nem elérhető, akkor fiókját nem tudja aktiválni, így eladást sem kezdeményezhet. Másrészről az adatok ellenőrizhetősége nagy visszatartó erőt jelent a csalni próbálónak, hiszen bármilyen törvénytelen akciót követően a sértett és az üzemeltető is rendelkezik az illető összes elérhetőségével. Ez majdnem olyan, mintha valaki egy transzparensen hirdetné a rendőrség épülete előtt, hogy ellopott félmillió forintot.”

A TeszVesz kétlépcsős ellenőrző rendszere

A Magyarországon működő aukciós portálok közül a TeszVesz az egyedüli, amelyik – a piactéren bonyolított aukciók biztonsága érdekében – leellenőrzi a regisztrációkor megadott adatok valódiságát. Egy két lépcsőből álló folyamat során először ellenőrzi, hogy a megadott cím valóban létezik-e. Amennyiben nem, akkor a felhasználó hozzáférését – valótlan adatok megadása miatt – azonnal felfüggeszti. Létező cím esetén a felhasználó részére, a regisztrációkor megadott lakcímre postai levélben egy úgynevezett aktiváló kódot küld. Amennyiben a megadott címen az adott személy megtalálható – azaz a posta kézbesíti a levelet –, a felhasználó a TeszVesz oldalán a levélben szereplő kód megadásával aktiválni tudja a fiókját, azaz hitelesíti magát, illetve az általa megadott adatokat. Aki nem aktiválta a fiókját, az egyáltalán nem tud eladást kezdeményezni, licitálni is csak egy bizonyos számú aukcióra és limitált mértékben tud. Emellett mindenhol megjelenik a felhasználóneve mellett egy boríték ikon, jelezve a többi felhasználó részére, hogy az illető még nem ellenőriztette le adatait. Az aukció végén mindkét fél megkapja egymás adatait, így a vevő is rendelkezik az eladó valós nevével, ellenőrzött címével és telefonszámával. Egy esetleges átverés után a hoppon maradt vevő nem bottal ütheti az elkövető nyomát, hiszen megvannak neki az illető pontos adatai.

Az eBay bankkártyaadatokat kér

Dobra Péter szerint a komoly nemzetközi aukciós oldalaknak is, mint például az eBay vagy a lengyel Allegro, alapvető üzleti érdeke, hogy ellenőrző rendszerük a lehető legnagyobb biztonságot kínálja az aukciós partnereknek. Az eBay például dombornyomott bankkártya adatait kéri a regisztrációhoz, melynek valódiságát tranzakcióval ellenőrzi. Ez a rendszer Magyarországon elsősorban adatvédelmi okokból nem működhetne. Ezért vették át a TeszVesz működtetői a lengyel testvéroldal, az Allegro sikeres kétszintű ellenőrző rendszerét.

„Az online aukciózás hihetetlen mértékben növekszik világszerte, ezt külföldi példák is jól szemléltetik. Az Egyesült Államokban 2005-ben minden ötödik internetező, vagyis 32 millió felhasználó folytatott online kereskedelmet. Az eBay 2005-ben 4,5 millárd dollár bevételt realizált. A lengyel Allegrón 400 millió euró értékben adtak-vettek tavaly. Magyarországon is egyre népszerűbbek az online licitek. A TeszVesz szeretné az internetezőket biztosítani arról, hogy a szigorú ellenőrző rendszerrel működő aukciós oldalakon, mint a TeszVesz, biztonsággal kereskedhetnek” – mondta Dobra Péter.

(A TeszVesz.hu tulajdonosa a FigyelőNetet is megjelentető Sanoma Budapest Kiadói Zrt.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik