Élet-Stílus

Szerény magyar remények az atlétikai Eb-n

Rekord indulói létszámmal, 48 ország 1370 versenyzőjével (739 férfi, 631 nő) számolnak a hétfőn kezdődő göteborgi atlétikai Európa-bajnokság szervezői. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) 22 fős csapat utaztatását tervezte, de ez a létszám 19 főre fogyatkozott Dobos Gábor doppingesete után.

A magyar Eb-csapat (MTI)

Férfiak: Németh Roland (100 m), Németh Gergely (100 m), Bene Barna (5000 m), Kiss Dániel (110 m gát), Varga Roland (diszkosz), Máté Gábor (diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Zsivoczky Attila (tízpróba)
Nők: Petráhn Barbara (400 m), Papp Krisztina (5000 m), Vári Edit (100 m gát), Tóth Lívia (3000 m akadály), Győrffy Dóra (magas), Molnár Krisztina (rúd), Vaszi Tünde (távol), Ajkler Zita (távol, hármas), Orbán Éva (kalapács), Divós Katalin (kalapács), Nickl Vanda (kalapács)

A helyszín, az Üllevi Stadion szép emlék a magyarok számára, hiszen az 1995-ös világbajnokságon a kalapácsvető Gécsek Tibor és a hétpróbázó Ináncsi Rita is bronzérmet szerzett itt. Két dobogós helyezéssel ezúttal is elégedett lenne a szakvezetés, az olimpiai második kalapácsvető Kővágó Zoltán kiesése után a tízpróbázó Zsivoczky Attilától és a kalapácsvető Pars Krisztiántól várható reálisan érem – írja az MTI.

Ennél sokkal vérmesebb reményeket táplál a hazai közönség, hiszen a kontinensbajnokság legnagyobb sztárjai a svédek közül kerülhetnek ki, a rúdugrásban világcsúcsokat halmozó orosz Jelena Iszinbajeva mellett. Olimpiai bajnok ugróik, Stefan Holm és Christian Olsson (hármas), valamint a világbajnok, a 2,09 m-es világcsúccsal kacérkodó Kajsa Bergqvist (magas) ezúttal is első számú esélyesek. De talán mindannyiuknál nagyobb egyéniség a 2002-es Eb óta veretlen, még csak 23 éves többpróbázó Carolina Klüft. Tőle hazai pályán a világrekord sem lenne meglepetés.

Az európai szövetség (EAA) tagjai közül csak Örményország és Liechtenstein nem nevezett, indít viszont csapatot a két új tagállam, Szerbia és Montenegró is. A legnagyobb válogatottal, 118 atlétával Oroszország érkezik, de több mint 80 fős együttessel lesz résztvevő Németország (90), Spanyolország (87), Franciaország (85), Nagy-Britannia (85) és Olaszország (83) is.

A magyar éremesélyesek

A dobogós helyezést a tavalyi, Helsinkiben rendezett világbajnokságon bronzérmes tízpróbázó Zsivoczky Attilától, valamint az utóbbi időben stabilan 80 m körül dobó kalapácsvető – Athénban ötödik – Pars Krisztiántól várja a szakvezetés, miután az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán motorbalesete miatt nem indul. Az elvárás 1-2 érem és további 3-4 döntős hely megszerzése az együttestől – írja az MTI.

„Az Achillesem kicsit érzékeny, de ez nem hátráltatott a felkészülésben. Jó formában érzem magam és jó eredményre számítok. Nagy az elvárás velem szemben, ennek örülök, bár nagy nyomást is jelent, de inkább éremesélyesként induljak egy versenyen, mint esélytelenül” – mondta az MTI-nek Zsivoczky, aki 8500 pont feletti eredményt vár magától. A legjobbja 8554 pont.

„Ha ezt elérem, akkor elégedett leszek a helyezéstől függetlenül. Szerintem a világcsúcstartó cseh Roman Sebrle, akivel akárcsak a vb előtt, együtt készültem, ha nem ront el valamit, könnyedén megnyeri az Eb-t. Rajta és rajtam kívül még 3-4 versenyzőt tartok esélyesnek a dobogóra” – tette hozzá Zsivoczky.

Nüanszok dönthetnek

Mérei László szakmai igazgató szerint a csapat háromnegyede elődöntős lehet, s nüanszok dönthetnek arról, éremért is csatázhatnak-e. A nevezési listán Zsivoczky a második, Pars és Papp Krisztina (5000 m) a harmadik helyen áll.

Az említettek mellett döntős eséllyel indul a két diszkoszvető, Máté Gábor és Varga Roland, valamint Tóth Lívia (3000 m akadály). A fedett Eb-n második magasugró, Győrffy Dóra és a négy éve Münchenben bronzérmes távolugró, Vaszi Tünde idén még adós maradt a folyamatos jó eredményekkel, de rutinjuk döntőt érhet. Idei teljesítménye szintén finalista elvárást jelent Kiss Dániel (110 m gát) és Petráhn Barbara (400 m) esetében. Dobost pozitív tesztje után kizárta a csapatból a MASZ, amely így lemondott a férfi 4×100-as váltó indításáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik