Élet-Stílus

A Németh testvérek továbbjutottak 100 méteren

Németh Gergely és Roland mutatkozott be a magyarok közül elsőként a hétfőn kezdődött göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon: a testvérpár a 100 m előfutamából továbblépett a koraesti középdöntőbe.

Szigorodó büntetések

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azt fontolgatja, hogy a jelenlegi kétéves helyett visszatér a négyéves eltiltáshoz első doppingvétség esetén. “A következő, jövő augusztusi kongresszuson felvetjük az ötletet Oszakában. Itt az ideje, hogy szigorítsunk a szabályokon” – jelentette be Lamine Diack IAAF-elnök a göteborgi Európa-bajnokság előestéjén. A szervezet 1991-ben már bevezette a négyéves büntetést az először lebukott versenyzők számára, ám 1995-ben a felére csökkentette azt. Az élsportban használatos nemzetközi doppingkódex ugyancsak kétéves száműzést ír elő a vétkeseknek.

Németh Gergely az első rajtnál kiugrott – legalábbis a bírók szerint, mert a televíziós ismétlés arról árulkodott, hogy többen bemozdultak. Másodikra az ukrán Konsztantyin Vaszjukot kizárták, majd harmadikra jött csak el a mezőny. A magyar futó jól rajtolt, de féltávnál már csak ötödik volt, és a célban is így dobta be magát. Futamonként az első négy került a második körbe – plusz a nyolc legjobb idővel rendelkező -, így Németh Gergely automatikus továbbjutása egy századon múlt, ennyivel előzte ugyanis meg őt az orosz Alekszandr Szmirnov. A magyar sprinter sorsa az előfutamok zárultával eldőlt: az eredménye elégnek bizonyult (a 25. helyet érve), hogy a legjobb 32 között is rajthoz állhasson.

Felemás kezdés

A magyar atléta bátyja, az Eb-bronzérmes Roland 10.39 mp-cel teljesítette a saját előfutamát: nagyszerűen rajtolt, végig a mezőny elején futott, a célba – az utolsó métereken kiengedve is – másodikként ért. Ebben a futamban kapott helyet a címvédő portugál Francis Obikwelu, aki csak 90 méterig futott igazán, így 10.25 mp-cel nyert. Az eredeti címvédő, de doppingügye miatt az aranytól megfosztott, azóta eltiltását letöltött brit Dwain Chambers a negyedik futamból 10.24 mp-cel biztosította helyét a 18:35 órakor sorra kerülő második körbe.

A sprinterekkel ellentétben Orbán Évának nem sikerült továbbjutnia. A 69,10 méterrel idén utánpótlás országos csúcsot dobott kalapácsvető 60,64, 62,55 és 60,27 méteres sorozatot produkált a selejtezőben. A döntős szint 70 méter, illetve a legjobb 12 indulhat a fináléban. Orbán a csoportjában csak 14. helyen zárt. A női kalapácsvetés B csoportjában Divós Katalin és Nickl Vanda lesz érdekelt.

Eb-lázban Göteborg

Az 1995-ös világbajnokságnak otthont adott létesítmény lelátóin már a délelőtti selejtezők alatt 10-15 ezer szurkoló foglalt helyet, ami nem meglepő, ismerve a svédek atlétika szeretetét, valamint azt, hogy a hétpróbázó olimpiai bajnok Carolina Klüft már ezen a napon bemutatkozott.

A város egyébként is az Eb lázában ég, az első alkalommal nem a stadionban, hanem Göteborg egyik főterén rendezett vasárnap esti megnyitó ünnepségre – amelyen fellépett többek között Elena Paparizu, Khaled és Ronan Keating is – több mint 100 ezer ember volt kíváncsi. Az időjárás is a szervezők mellé szegődött, hiszen az előrejelzés szerint az elmúlt napok 30 Celsius fokos hőmérséklete és a ragyogó napsütés lesz jellemző ezen a héten is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik