Élet-Stílus

Egy érem, két országos csúcs

Titkon mindenki aranyérmet várt Kovács Ágitól a 200 méter mell döntőjében, végül a magyar szurkolóknak be kellett érniük egy újabb - immár harmadik - bronzéremmel, illetve két új országos csúccsal, melynek köszönhetően Cseh László 200 m háton, Szepesi Nikolett pedig 50 m háton lehet ott a szombati fináléban. Ennek ellenére senki sem távozott csalódottan a Margitszigetről, pedig ha Sydney olimpiai bajnoka megússza a csütörtöki elődöntőben elért idejét, akkor csillogóbb is lehetne az a medál.

A Széchy Tamás uszoda mobillelátói ezúttal is megteltek, ami elsősorban a Kőbánya SC 25 éves klasszisának köszönhető, hiszen 100 m mellen mutatott pazar hajrája és az annak köszönhető harmadik hely hatására sokan biztosra vették, hogy ismét a csúcsra ér. Ezt támasztotta alá az is, hogy második legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba, mindössze öttizeddel elmaradva a brit Kirsty Balfourtól, aki azonban láthatóan elfáradt a táv végére, így Ági majdnem befogta őt csütörtökön.

Nos a valóság és a vágyálmok gyakran eltérnek: a döntő egészen másképpen alakult, mint azt a 6-7 ezres publikum várta, ugyanis Balfour még gyorsabban kezdett, mint egy nappal korábban, ráadásul ezúttal nem is fáradt el a végére, így fölényesen győzött. A magyarok kedvence azonban sokáig a második helyen haladt, végül azonban az erejét jobban beosztó ukrán Julija Pidliszna is elé került az utolsó métereken, így be kellett érnie egy újabb bronzéremmel. Ezzel nem is lett volna baj, ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy közel egy másodperccel lassabban úszott, mint egy nappal korábban, pedig az az időeredmény ezüstöt ért volna.

Elégedett Kovács Ági

“Az volt a célom, hogy hazai közönség előtt legalább egy érmet nyerjek, és az újabb harmadik hellyel már kettőnél tartok, azaz nem lehetek elégedetlen. Azt tudtam, hogy a brit lányt nem tudom megverni, de az ukránt legyőzhettem volna. Túl gyorsan kezdtem, ezért nem bírtam a hajrát, ha még egy hosszt kell úsznom, biztos nem bírom ki. Kár hogy nem sikerült megismételnem a tegnapi teljesítményem, de pillanatnyi csalódáson hamar túltettem magam, hiszen már most túlteljesítettem az alapcélkitűzésem.” – mondta az egyszeres olimpiai, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, aki a hátralévő számára, az 50 m mellre áttérve, megjegyezte, megpróbálja magából kihozni a maximumot, ami reményei szerint legalább a döntőre elég lesz.

Mivel a magyar csapat női rangidőse láthatóan örült az újabb medálnak, a közönség sem szomorkodott. Pár perccel később pedig egy emberként ugrott talpra több ezer drukker, ugyanis Szepesi egészen kellemes meglepetést szerezve 50 m háton 29.22 másodperces új országos csúccsal bejutott a fináléba, ráadásul az előkelő hatodik helyen.

“Magam sem számítottam arra, hogy bejuthatok a fináléba, mert vannak nálam sokkal nagyobb lányok, ami azért 50 méteren igencsak számít. Most elképesztően boldog vagyok, hiszen nemcsak döntős vagyok, még az országos csúcsot is megjavítottam hét századdal. Szombaton szeretném tovább faragni a rekordot, de hogy ez mire lesz elég, azt nem szeretném megtippelni.” – osztotta meg örömét a FigyelőNet munkatársával a 19 éves tehetség, aki egyébként az előző, 2004-es kontinensviadalon felállított csúcsát adta át a múltnak.

Újabb Cseh-csúcs

Még magukhoz sem tértek az ámulattól a honi szurkolók és újabb országos csúcsnak tapsolhattak! Ezúttal a 200 m vegyes aranyérmese Cseh László kápráztatta el őket 200 m háton, amelyen először állt rajthoz világversenyen, de ha már megtette, mindenféleképpen éremmel szeretné zárni. Erre meg is van minden esélye a Kőbánya SC fenoménjének, hiszen délelőtti idején majd három másodpercet, a korábban – 2004 április 11-e óta – is általa tartott rekordon pedig négy századot javított, s végül harmadikként kvalifikálta magát a fináléba. Kár hogy futama után nem állt az újságírók rendelkezésére, pedig a szurkolók kíváncsiak lettek volna rá.

Amilyen kicsivel Szepesi és Cseh országos csúcsot döntött, Boulsevicz Beatrix olyan kevéssel maradt le a dobogóról 100 m pillangón. A 19 esztendős kitűnőség 5 századdal maradt el a csütörtökön úszott országos rekordjától, s pont ennyi hiányzott neki ahhoz, hogy holtversenyben felférjen a dobogó legalsó fokára. Sebaj 200 méteren még javíthat, és ahogy edzőjével, Selmeci Attilával ígérte, javítani is fog, az pedig már mindenképpen medált jelentene!

A nap zárásaként még Flaskay Mihály is beúszta magát a döntőbe 50 m mellen, ráadásul negyedik legjobb idővel, azaz bőven lesz kiért szorítani a szombati finálékban!

(Jose G)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik