Élet-Stílus

Persányi Verespatak ellen

A magyar környezetvédelmi miniszter azt szeretné, ha a romániai Verespatakon nem nyitnák meg az aranybányát.

Persányi Miklós a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken elmondta: találkozott a román nagykövetasszonnyal, és vele is megosztotta a magyar aggodalmakat. Az esetlegesen súlyosan környezetkárosító aranybánya ügyében még nincs hivatalos román álláspont, a hatóságok 14 közmeghallgatást szerveznek a döntés előtt. Augusztus végén Budapesten és Szegeden is lesz közmeghallgatás az ügyben, ahol számítanak a civilszervezetek véleményére is.

Az Európai Unió számára sem közömbös a kérdés, közbelépni ugyanakkor viszont csak akkor tudna, ha az aranybánya működése európai jogot sértene. A környezetvédelmi miniszter augusztus elsején fogadta hivatalában Ireny Comaroschit, Románia budapesti nagykövetét, akinek kifejtette, szerinte Románia számára is jobb lenne, ha a projekt nem valósulna meg. Rámutatott: Magyarország legfőbb érdeke a határon átterjedő környezeti hatások megelőzése, a nagybányaihoz hasonló környezeti katasztrófák elkerülése.

Verespatakon már 2000 éve folyik aranybányászat, de az új bánya olyan ciános technológiát használna, mely veszélyt jelenthet a környezetre és a folyók útján még Magyarországra is. A beruházó 15 év alatt 300 tonna aranyat akar kitermelni, ami a miniszter szerint hatalmas nyomokat hagy a tájon. Persányi úgy látja, hogy a kérdésben a román politika is megosztott, a beruházó cég viszont rendkívül intenzív médiakampányt folytat az aranybánya megnyitása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik