Élet-Stílus

Extrém időjárás világszerte

Bár időjárásunk épp őszbe fordult, a júliusi kánikula még élénken él emlékezetünkben. De nemcsak nekünk, hiszen a rendkívül forró, száraz napok Európán kívül jellemzőek Észak-Amerikára és Kelet-Ázsiára is.

A jelenség meglepte a meteorológusokat, hiszen a forróság és a szárazság korábban regionális, és nem globális problémaként jelentkezett. A klímaváltozást vizsgáló nemzetközi program, a Joint Scientific Committee for the World Climate Research Programme szakértői közelmúltbeli találkozójukon határozottan állították, hogy a hosszú kánikula, valamint a területek nagy számának érintettsége alapján a júliusi időjárásunk már a globális klímaváltozással hozható összefüggésbe. Az üvegházhatású gázok kibocsátása növeli a hőhullámok kialakulásának valószínűségét, így 2040-re egy, a mostani júliushoz hasonló időjárású nyár átlagosnak lesz mondható, 2060-ban pedig egyenesen hűvösnek találjuk majd.

A NASA szakemberei a Terra műhold méréseinek segítségével különleges térképet is készítettek a forró júliusról. A képen azt láthatjuk, hogy 2006. július 12–19. között a felszín átlaghőmérséklete mennyivel volt alacsonyabb, illetve magasabb az előző hat év (2000–2005) ugyanerre a hétre mért felszíni átlaghőmérsékleténél. A sötétpirossal jelölt területeken a hőmérséklet akár tíz Celsius-fokkal is meghaladhatta az előző évek átlagát.

Jól látszik, hogy extrém hőségtől szenvedett az USA nagy része, valamint Észak- és Nyugat-Európa. Nyugat-Kaliforniában az átlaghőmérséklet több városban meghaladta a 40 Celsius-fokot, a Death Valley (Halál völgye) nemzeti parkban 56,5 fokot is mértek. Angliában és Skóciában átlagosan 7, Franciaországban és Németországban 7–9 Celsius-fokkal mértek nagyobb melegeket, mint a korábbi években.

Pakisztán, Banglades, Dél-India 3, Közép-Kína 5 Celsius-fokkal forróbb júliust élt meg idén. Még a dél-amerikai tél sem a régi. Uruguayban, Argentínában, illetve Chilében a korábbi évek átlagánál 7 Celsius-fokkal melegebb most a tél. Ráadásul csapadékmentes is, aminek következtében a Brazília és Argentína határán dübörgő Iguazu vízesés vízhozama rendkívül lecsökkent. A területen húsz éve nem esett olyan kevés eső, mint idén. Normálisan a vízesésen 1,3–1,5 millió liter víz zúg le másodpercenként, jelenleg ennek csupán negyede.

2006 júliusában bolygónk legkellemesebb helyei – legalábbis a hőmérséklet szempontjából – Oroszország nyugati része, Szibéria, Észak-Korea és Japán voltak: itt 3 Celsius-fokkal még hűvösebb is volt az időjárás a korábbi évek átlagához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik