Élet-Stílus

Úszó Eb: két nap, nulla érem

Kiss László az Európa-bajnokság előtt úgy nyilatkozott, hogy minden napra szeretne egy érmet a margitszigeti úszóversenyeken. Két nap után még nem beszélhetünk éremesőről, de szerdán újabb esélyesek úsznak.

Cseh László nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét 100 m háton, csak a hatodik lett (54.56 mp), Bodor Richárd pedig – bár Madridban, két éve három bronzot is szerzett – ezúttal nem volt medálra “kalibrálva”, 100 m mellen a hetedik helyen zárt (1:01.36 p).

A keddi harmadik magyar finalista fellépése – a Margitszigetre zúduló hatalmas eső miatt – elmaradt. Verrasztó Evelyn, akitől már az is kisebbfajta hőstett, hogy egyáltalán bejutott a 200 m hát döntőjébe, a versenybíróság határozata szerint hét társával együtt a szerdai program nyitányán, a tervezett 17 órás kezdés előtt tizenöt perccel küzdhet a minél jobb helyezésért.

Az elődöntő magyar szereplői közül remekelt Kovács Ágnes, aki a negyedik idővel (1:08.51 p) érdemelte ki a jogot a szerda esti döntős részvételre 100 m mellen, de javított Cseh is, aki viszont elsőként várhatja a 200 m vegyes fináléját (2:00.79 p), ahová ráadásul Kerékjártó Tamás is bejutott, negyedikként (2:01.40).

Bemutatkozik Gyurta Dániel

A keddi elődöntőkből fináléba kerültek – Cseh, Kerékjártó és Kovács – mellett szerdán, a matinés selejtező programban 18 magyar úszót láthat a közönség a Margitszigeten, vagy éppen a tévé képernyőjén, ha ugyan a természet nem szól megint bele az Eb műsorrendjébe. Először szerepel – s mivel csak ebben az egy számban indul, utoljára is – a budapesti Európa-bajnokságon Gyurta Dániel, a férfi 200 m mell olimpiai ezüstérmese, aki ezúttal hazai környezetben bizonyíthat. Javítási lehetőséget kap a 400 m vegyesen szabálytalan lábtempó miatt kizárt Hosszú Katinka, aki ezúttal a 200-as változatban próbál szerencsét, s a 400-on negyedik Jakabos Zsuzsannával együtt talán duplán kellemes meglepetésről gondoskodik a két ifjúsági Európa-bajnok.

Kedden megkezdték versengésüket – a négy Eb-műfaj művelői közül utolsóként – a műugrók is. Elsőként a nők 1 méteres versenyének résztvevői mutatkoztak be, s hajszálon múlott Barta Nóra részsikere: a selejtezőket legjobb harmadikként letudó 22 éves BVSC-sportoló a 12-ből csak azért nem került be a hatos fináléba is, mert legutolsó ugrásánál, biztos továbbjutó pozícióban hibázott. Szerdán a férfi 1 m-nek is lesz magyar közreműködője: az inkább a toronyugrásban jeleskedő Hajnal András teszi próbára “alapfokú” műugróképességeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik