Élet-Stílus

Meghalt Szusza Ferenc

Nyolcvankét éves korában elhunyt Szusza Ferenc, az Újpest legendás labdarúgója. Erről Várhidi Pál, az Újpest volt edzője, Szusza Ferenc jó barátja tájékoztatta a lila-fehér klubot.

Az 1923-ban született Szusza az elmúlt években sokat betegeskedett, az utóbbi időben a Kútvölgyi kórházban ápolták.

Az egykori játékostárs az MTI-nek így nyilatkozott a klasszisról: “Tizenegy évig játszottunk együtt. Feri rendkívül céltudatos futballista volt, vérbeli csatár, hiszen minden idegszálával a gólszerzésre összpontosított. Nemcsak a kapu előtt volt eredményes, hanem távolról is remekül lőtt, ez nem minden támadóra jellemző. Persze mint mindenkinek, neki is voltak rigolyái, de mondhatom, hogy a pályán kívül is nagyszerű embernek ismertem meg”.

A legendás csatár nevéhez egyedülálló világcsúcs fűződik, ugyanis egyetlen klubban 463 élvonalbeli találkozón játszott, amelyeken 397 gólt szerzett. A válogatottban 24-szer lépett pályára, s ezalatt 18-szor volt eredményes. Szeretett lila-fehér egyesületét 26 éven át szolgálta futballistaként, 1945-ben, 1946-ban, 1957-ben és 1960-ban is bajnoki címet szerzett, s noha gólkirály egyszer sem volt, 397 találata valószínűleg örök időre elérhetetlen csúcs marad.

Játékos pályafutása befejezése után az Újpestnél, Egerben, Győrben és a spanyol Betisnél is edzősködött. 2003 októberében róla nevezték el az Újpest felújított, Megyeri úti stadionját.

Szusza Ferencet az Újpest FC és az Újpesti Torna Egylet, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik