Élet-Stílus

100 millió dollárnyi műtárgy tűnt el az Ermitázsból

Egy leltár során derült ki, hogy a szentpétervári Ermitázsból 221 műtárgy tűnt el évek alatt, amelyek értékét az Izvesztyija című orosz napilap 100 millió dollárra becsüli.

A világ egyik legnagyobb múzeumában egy rutinszerű leltár során fedezték fel, hogy lába kelt több mint 200 kiállítási tárgynak, az okozott kár nagyságát a múzeum 130 millió rubelre (csaknem 5 millió dollárra) taksálta. A lap szakértői szerint azonban az eltűnt műtárgyak piaci ára legalább a hússzorosa az Ermitázs által közzétett értéknek. A múzeum sajtóosztálya elzárkózott mindenféle kommentártól az Izvesztyija értesüléseivel kapcsolatban.

Az eltűnt dísztárgyak között több tucat arany- vagy ezüstborítású szentkép, zománcberakásos ezüstvázák, órák és ékszerek vannak. Az Izvesztyija a múzeum munkatársaitól úgy értesült: az Ermitázs igazgatósága elbocsátással fenyegetve megtiltotta alkalmazottainak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak, „nehogy információk szivárogjanak ki a lopásról”. Mihail Pjotrovszkij, a múzeum igazgatója kedden a múzeum dolgozóit okolta a műkincsek eltűnéséért, mondván, a lopást több év alatt követték el.

A kiállított tárgyak eltűnésérnek feltárását rejtélyes körülmények sorozata előzte meg. Az orosz ékszerművészetet bemutató részlegnél előre betervezett leltár kezdetén az egyik teremőr hirtelen rosszul lett és meghalt, ezt követően állapították meg azt, hogy 221 kiállítási darab, elsősorban zománcozott dísztárgy hiányzik – mondta el a múzeum sajtóosztályának egyik munkatársa hétfőn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik