Élet-Stílus

Kitörési pont lehet a megújuló energia

A hagyományos energiahordozók drágulása nyomán felértékelődik a megújuló energiaforrások szerepe, ami egyben lehetőséget nyújt a hazai gabonafelesleg hasznosítására – mondta az agrártárca államtitkára.

A nagykörösi szakmai tanácskozáson Gőgös Zoltán elmondta, hogy az agrárágazat fejlesztésénél három kitörési pont jöhet számításba: a megújuló energiaforrások, az állattenyésztés megerősítése és a kertészeti ágazaton belül a friss zöldség termesztésének fokozása.

Ezeknek a fejlesztési törekvéseknek a megvalósítására különböző, főként EU-s forrásokból 1000 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez további 1500 milliárd forint járul hozzá a termelők közvetlen támogatásaként. A pénzekből többi között a mezőgazdasághoz kapcsolódó kisvállalkozások részesülhetnek, de jut belőle a kistérségi energia központok kiépítésére is – tette hozzá.

Megéri a bioüzemanyag

A gabonából előállított üzemanyag egy része mentesül majd a jövedéki adó alól, így kifizetődő lehet a termelése. A tárca szorgalmazza, hogy az E85 elnevezésű, 85 százalékban alkoholt, 15 százalékos arányban hagyományos benzint tartalmazó új üzemanyag minél gyorsabban elterjedjen.

Már megjelentek az új motorral futó autók, és előreláthatóan parkolási- és autópályadíj-kedvezményt kapnak majd az ilyen kocsik tulajdonosai. Emellett várhatóan a városi tömegközlekedési járművek is nagy arányban ilyen motorral üzemelnek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik