Élet-Stílus

Hangvezérelt e-mail az autóban

Az Intelligent Mechatronic Systems (IMS) olyan hangvezérelt rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy a vezető meghallgassa, rendezze vagy elküldje leveleit anélkül, hogy szemét egy percre is le kéne vennie az útról.

Az iLane-re keresztelt rendszer hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, ha hatótávolságon belül található bluetooth-os vezeték nélküli eszközére – mint amilyen a Blackberry új verziója is – új üzenet érkezik – áll a fejlesztő sajtóközleményében. A vezető ezután megkérheti az iLane-t, hogy olvassa fel, tárolja vagy továbbítsa a levelet egy másik postafiókba. A felhasználók rövid hangos üzenetekben válaszolhatnak az e-mailekre, amiket aztán az iLane lejátszható audiofájlokká alakít át. Emellett lehetőségünk van elküldeni az előre tárolt leveleket.

Tulajdonképpen nincs is sok látnivaló az eszközön, mivel az nem több, mint egy néhány leddel és gombbal felszerelt kék-szürke színű doboz. Az iLane kihangosítóként és SMS-küldőként képes együttműködni mobiltelefonokkal is. „Ha valaki e-mailt küld nekünk, és a tartalma számunkra fontos, akkor azonnal kiadhatjuk az utasítást: hívd fel Johnt! Amennyiben a feladó neve szerepel okostelefonunk vagy PDA-nk névlistájában, közvetlenül a készüléken keresztül léphetünk vele kapcsolatba” – szemléltette az iLane működését Ben Miners termékmenedzser a The Star oldalán.

Miners azt is elmondta, hogy az IMS jelenleg még teszteli az újnak számító eszközt, ám remélik, már 2007 elején előrukkolhatnak vele a piacon. Terveik szerint több vezeték nélküli technológiára szakosodott céggel és autógyártóval egyeznének meg termékük terjesztéséről. Az IMS úgy nyilatkozott, hogy mindkét iparágból fokozott érdeklődést tapasztalnak.

Ám nem mindenki lelkesül ennyire az ilyen, érintést nem igénylő eszközökért, ha vezetésről van szó. Don Redelmeir, a Torontói egyetem professzora úgy véli, hogy még ezek a készülékek is jelentősen növelik a baleset kockázatát, ha vezetés közben használják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik