Élet-Stílus

Úszó Eb: ingyenesek az előfutamok

A margitszigeti úszó Európa-bajnokság szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a hétfőn kezdődő versenyek délelőtti előfutamaira ingyenes a belépés, a délutáni finálékra pedig kedvezményes jegyeket biztosítanak. Cseh László gond nélkül jutott a 100 hát elődöntőjébe.

„Fontos a bevétel, de még fontosabb, hogy mindenki, aki az úszást szereti, anyagi helyzetétől függetlenül ott lehessen a nézőtéren – mondta Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság elnöke. – Ezért Ruza József főtitkárral úgy döntöttünk, hogy a korábbi szándékunkkal szemben a délelőtti előfutamok látogatása ingyenes, a délutáni döntőkre pedig mindennap meghatározott létszámban, az érkezési sorrend alapján 1000 Ft-os kedvezményes jegy is kapható. Változatlan az álláspontunk: ez az Európa-bajnokság mindenkié, anyagi okokból nem szorulhat ki egyetlen sportbarát sem az eseményről mindaddig, amíg a tribünök ezt elbírják.”

Akik elővételben megvásárolták jegyüket, a legjobb helyen, a cél felett foglalhatják el helyüket.

Kovács Norbert, az „uszodaavató”

Kovács Norbert bizonyult a leggyorsabbnak a magyarok közül hétfő délelőtt, a margitszigeti Európa-bajnokság úszóversenyeinek nyitónapján: a Kőbánya SC sportolóját szólították elsőként az 58 fős magyar csapatból a startkockára, méghozzá a 400 méteres férfi gyorsúszás első előfutamában.

Ebben a számban még hárman követték őt Kiss László szövetségi kapitány együtteséből, amelynek tagjai közül a hét egyéni számban – Kovácsék kvartettjén felül – összesen további 25-nek adott még feladatot a hétfői matinés kezdés, így a 100 m hát Európa-bajnoki címvédőjének, Cseh Lászlónak és a 400 m vegyes remélt magyar hősnőinek, Jakabos Zsuzsannának és Hosszú Katinkának is. A nyitónap műsorán szerepel még a női és férfi 4×100 méteres gyorsváltó selejtezője is, az esti folytatásra pedig négy döntő ígér nem szokványos izgalmakat.

Drukkolni a délelőtt érdekelt magyarokért még csak pár százan jöttek ki a Margitszigetre, a vadonatúj Széchy Tamás Uszoda tízpályás, 50-es medencéjéhez, de a 17 órára kiírt elődöntős-döntős programon várhatóan már ezrek foglalnak majd helyet a lelátón.

A magyar csúcs sem volt elég

Kis Gergőnek, miután kimászott a medencéből és megtörülközött, az egyik szeme alighanem sírt, s legfeljebb a másik nevetett a teljes eredménysor láttán. A Rája ’94 ÚK nevű ajkai úszóklub
Úszó Eb: ingyenesek az előfutamok 1

Csábítják a szurkolókat a szervezõk (MTI)

vezéralakja tudniillik önmagát felülmúlva remekelt a 400-as gyorsúszás selejtezőjében, Szabados Béla több mint 9 éves magyar csúcsát megdöntve, ám sajnálatos módon a 3:51.02 perc is kevésnek bizonyult a délutáni döntőhöz. Kis a 14. lett az összesítésben, a többiek közül Gercsák Balázs (3:53.74 p) a 21., Verrasztó Dávid (3:55.62) a 27., Kovács Norbert (4:02.75) pedig a 35. helyen végzett.

Nem okozott viszont gondot a továbbjutás a legjobb tizenhat közé Cseh Lászlónak, aki a 100 m hát előfutamában a harmadik időt érte el 54.86 másodperces, kifejezetten jó idővel, a másik három magyar közül azonban még a leggyorsabb (56.74 mp) Bodrogi Viktor sem tudott bekerülni a késő délutáni elődöntőbe, teljesítménye a 24. helyhez volt elég. Szabó János (57.00) összesítésben a 27., Rudolf Roland (57.50) pedig a 33. lett.

A nőknél az 50 m pillangó csakis a rutinszerzés szempontjából volt hasznos, mert mind a négy hazai versenyző a mezőny alsó fertályában végzett: Pleszinger Petra (28.43 mp) a 38., Kovács Emese (28.49) a 39., Dara Eszter (28.62) a 41., Zalai Zita (28.91) pedig a 44. lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik