Élet-Stílus

Már nem Japánban készül a legtöbb japán autó

A japán autóipari vállalatok a 2005–06-os pénzügyi évben – első ízben a történelemben – több gépkocsit gyártottak külföldön, mint odahaza.

Az autóipari szakmai szervezet által hétfőn közzétett adatok szerint 2005 áprilisa és 2006 márciusa között 10 929 millió autót gyártottak külföldön, 10,6 százalékkal többet, mint a megelőző évben, Japánban viszont 10 893 millió autót, ami 2,6 százalékkal múlja felül a megelőző év azonos időszakának teljesítményét.

A japán gyártók a lezárt pénzügyi évben leginkább Ázsiában (15,2 százalékos növekedés), Európában (9,5 százalék), Észak-Amerikában (5,0 százalék), Latin-Amerikában (18,6 százalék) és Afrikában (20,8 százalék) növelték a gyártást. A japánban gyártott gépkocsik kivitele 5,6 százalékkal 5256 millió egységre növekedett.

A legtöbb japán gyártó a lezárult üzleti évben rekorderedményeket ért el, de ezt – a pangó hazai piac mellett – csakis a külföldi autóeladások bővülésének köszönheti. Az üzemanyagárak viszonylagos stabilitása miatt főként az észak-amerikai piacon értek el eladási sikereket, ezzel is magyarázható, hogy a Toyota, a Nissan, a Honda, a Mitsubishi Motors és a Mazda fokozza észak-amerikai és kínai beruházási tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik