Élet-Stílus

Ismét madárinfluenza-góc Thaiföldön

Újabb madárinfluenza-gócra bukkantak Thaiföldön, hat napon belül már a másodikra, és elrendelték 300 ezer baromfi leölését az érintett nagyüzemi neveldében.

A betegség H5N1 jelű vírusát mutatták ki a szóban forgó üzemben Nakhon Phanom tartományban, Bangkoktól 740 kilométerrel északkeletre, a laoszi határ közelében – közölte vasárnap a mezőgazdasági miniszter helyettese. Hat nappal korábban az északi Phichit tartományban találtak olyan baromfitelepet, amelyen az állatok megfertőződtek a vírussal – tette hozzá.

Szerdán jelentették be, hogy Phichitben meghalt egy 17 éves fiatal a betegségben, és ezt megerősítette egy szombati laborvizsgálat. Thaiföld volt ez egyik olyan ország tavaly és tavalyelőtt a világon, amelyet a leginkább sújtott a betegség. 2004 januárja és 2005 decembere között 22 emberi megbetegedést jegyeztek fel, és ebből 14 esetben meghalt az áldozat. Több mint hét hónapja azonban semmilyen megbetegedés nem vált ismertté az országban.

A 17 éves fiatal halála óta szerte az országban 88 embert helyeztek megfigyelés alá. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy a vírus ezúttal Laoszból behozott tojásokkal került az országba. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki bejelentése szerint az utóbbi hetekben Laoszban is előfordult a vírus egy baromfifarmon. A gazdaságban mintegy 2500 baromfit vágtak le a fertőzés észlelését követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik