Élet-Stílus

Nem érte szennyezés a Tiszát

Nem szennyezett a Tisza vize, a kagylópusztulást fajspecifikus betegség, vagy a nagy meleg okozhatta – mondta lapunknak az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az igazgatóság munkatársai folyamatosan vizsgálják a víz minőségét, de legutóbb sem találtak semmiféle szennyeződést – mondta Kardos Sándor. A mérgezés ellen szól az a tény is, hogy egyetlen kagylófaj egyedei pusztultak el: szennyezés esetén más fajoknál is jelentkezett volna a probléma. Az igazgató szerint fajspecifikus vírusról lehet szó, de valószínűbb, hogy az állatok nem bírják a sekély vizek sokhelyütt 35-36 fokos hőmérsékletét. A folyóval együtt élő halászok szerint is a hetek óta tartó forróság okozta a pusztulást – tette hozzá.

Korábban hírt adtunk róla, hogy a folyami kagylók tömeges pusztulását észlelték a Tisza szerbiai, vajdasági folyószakaszán, és azt feltételezik, hogy a szennyezés északról, Szeged felől érkezik. A Vajdaságban fekvő Magyarkanizsai környezetvédelmi felügyelője, Sáfrány Attila nehézfémes szennyeződésre gyanakodott, mert az elméletileg a meder fenekén terjed, ahol a kagylók is élnek. A szakértő szerint kizárt, hogy a nagy hőség és az alacsony vízszínt miatt pusztulnának a kagylók, mivel az minden folyami élőlényt érintene, de halpusztulást eddig nem tapasztaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik