Élet-Stílus

MTV: nem kell vészforgatókönyv

Az első félév adatai alapján kiegyensúlyozott a Magyar Televízió (MTV) gazdálkodása – nyilatkozta Rudi Zoltán elnök, emlékeztetve arra: a tavalyi esztendő után erre az évre is pozitív szaldóval számol a társaság.

„Ha a tervezett források időben, vagy akár kis késéssel is megérkeznek, akkor végig tudjuk csinálni az évet” – mondta, megjegyezve, idén az úszó Európa-bajnokság közvetítése 700, a parlamenti és az önkormányzati választás mintegy 150 millió forintos pluszköltséget jelent.

Tulajdonosi juttatás híján „belső megszorításokból” finanszírozzák ezeket a feladatokat – jegyezte meg. „Az egyes szervezeti egységek az üzleti terv szerint gazdálkodtak, noha a költségvetési források nem a tervezettnek megfelelően érkeztek” – mondta, megjegyezve, hogy a közszolgálati médium reorganizációját segítő összegből az első félévben csak 360 milliót kaptak meg, a fennmaradó másfél milliárd forint csak július elején jelent meg a számlájukon.

Hangsúlyozta: bevételeik jelentős hányadát adó üzemben tartási díjat ütemszerűen megkapta a társaság. Közlése szerint az MTV – amely 25,9 milliárdos éves büdzséjéből 17,6 milliárdot fordíthat működésre és műsorokra – a tervezettnél később kapja meg az üzleti tervében négymilliárd forinttal szereplő összeget egyes archív anyagok felhasználási jogainak átadásáért, mivel lassabban halad a régiek jogtisztává tétele.

„Nem könnyű több mint tízezer jogtulajdonossal kapcsolatba lépni” – magyarázta a tévéelnök, emlékeztetve, mintegy 170 ezer óra készítőivel, szereplőivel kell megegyezniük úgy, hogy sokszor lehetetlen az évtizedekkel ezelőtt kötött szerződéseket megtalálni. Rudi Zoltán megemlítette még, hogy mostanra megszüntették a korábban évi tízmilliárdos üzemi veszteséget. A cég a „finomhangolás” szakaszába érkezett, de a reorganizáció jegyében „további átalakítások várhatók”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik