Élet-Stílus

Doppingolt a Tour-győztes

Dán lapértesülés szerint a győztes amerikai Floyd Landis az, aki doppingvétséget követett el a vasárnap zárult Tour de France profi kerékpáros körversenyen.

A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) szerdán tette közzé, hogy az egyik vizsgálatnál “a normálistól eltérő” eredményt kaptak, de az illető nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Csütörtök délután a Phonak is bejelentette, hogy Landisről van szó: “Az UCI szerdán hivatalosan értesítette a csapatot, hogy Floyd Landis doppingvizsgálata során a normálistól eltérő tesztoszteron szintet mutattak ki” – áll a közleményben. Az idei Tour bajnokát a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték.

Pat McQuaid, az UCI elnöke nem kívánt állást foglalni az ügyben, viszont “mélyen csalódott és nagyon el van keseredve” a doppingeset kapcsán.

Landis egyébként szerda este nem jelent meg a hollandiai Chaamban rendezett kritériumverseny rajtjánál, pedig oda várták. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, a kerekes orvosai tanácsára nem indult el a viadalon. Az amerikai versenyző részvételét, érkezését szervező John van den Akker csalódottan vette tudomásul a távolmaradást.

“Egész este igyekeztünk kapcsolatba lépni vele, illetve menedzserével, John Lelangue-gal, de nem jártunk sikerrel. Sok pénzt áldoztunk arra, hogy itt legyen. Várjuk a magyarázatot, miközben azt feltételezzük, hogy valami komoly dolog történhetett” – mondta Akker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik