Élet-Stílus

Bűzös békabőrrel a rovarok ellen

Egy ausztrál kutatócsoport felfedezte a legújabb, és egyik leghatékonyabbnak tűnő szúnyogrisztó szert, amely bűzös békabőrből nyerhető – írja a geographic.hu.

Jelenleg a legelterjedtebb rovarűző szernek a dietil-toluamid-tartalmú szerek számítanak, a természetben számos szúnyogrisztó szerre lelhetünk. Az észak-amerikai kontinens őslakosai egy növény gyökerének kivonatából készült szerrel kenték be testüket, manapság citromfű olajával készült gyertyákat használnak, ám ezeknél jóval hatékonyabbnak tűnik a bűzös békabőrből nyerhető anyag.

„Mivel a békák finom bőre úgy alakult, hogy fölvegye a vizet az állatok környezetéből, rendkívül érzékeny a fertőzésekre, ragadozókra és a bőrparazitákra” – mondta a National Geographic amerikai online kiadásának a kutatócsoport vezetője, Craig Williams ökológus az Adelaide-i Egyetemről. – „Így tehát a békabőr valóságos hordozható gyógyszertár”, tele a kétéltűek egészségéhez nélkülözhetetlen vegyületekkel – olvasható a geographic.hu oldalán.

A békák bőréből nyert váladékkal bekent farkú kísérleti egeret az első egy órában csak elvétve csípték meg a szúnyogok, a vízzel kezelteket 15 percen belül. A dietil-toluamid-alapú szerrel kezelt egyedek két óráig bírták.

Williams a dietil-toluamidra allergiásoknak ajánlja majd a béka-kivonatot, ha sikerül elhárítaniuk az utolsó problémát, amely fő akadálya a kereskedelmi forgalomba kerülésnek: a szag. A szert ugyanis eddig még semmiféle keverék formájában nem sikerült elviselhető illatúvá varázsolnia a csoportnak. A kutatók szerint egyébként éppen az erős szag az, ami elriasztja a rovarokat.

A vizsgálatok költségei is számottevőek. Minden természetes vegyületet forgalomba hozatal előtt meg kell vizsgálni, hogy ártalmatlan-e az emberre nézve, illetve hatékony-e az emberi használat esetén. A hatósági jóváhagyási folyamat költségei elérhetik a 300 ezer dollárt – írja a geographic.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik