Élet-Stílus

Példát statuáltak a Fradival

Marad a főszponzor?

Az elmúlt napokban többször is felmerült, hogy a T-Mobile kizárás esetén otthagyja a csapatot. A mobilcég által a csapat igazgatóságába delegált Hermány Csaba a 100% Fradinak elmondta, hogy egyelőre nem született még konkrét döntés. Azt azonban leszögezte, hogy a másodosztály nem képvisel akkora értéket, mint az élvonal.

A Fradi a döntés értelmében több mint százéves történelme során első alkalommal nem szerepelhet az élvonalban. A klub helyén feltehetően a Vasas kap majd lehetőséget, amelynek a kispadján Mészöly Kálmán fia, Géza ül. Az idősebbik szakember tagja volt a licencadó első illetve másodfokú testületnek is, amely elvben kizárná egymást. Az elsőfokú, a Fradi számára kedvezőtlen döntés meghozatalakor Mészöly még jelezte, hogy érintett az ügyben, és nem szavazott. Lapunk megkereste az egykori szövetségi kapitányt, aki az ügy érdemi kérdéseire azonban nem kívánt válaszolni.

Az első menet

Május elején elsőfokon az MLSZ illetékes testülete a Bp. Honvéd, a Ferencváros, a REAC és a Sopron kérelmét elutasította. Néhány héttel később a fellebbviteli licencadó testület a Sopron fellebbezését egyhangú szavazattal, a REAC fellebbezését pedig nem egyhangú, többségi szavazattal fogadta el. A Honvéd fellebbezését nem egyhangú, többségi szavazattal, azzal a feltétellel fogadta el, hogy a hazai mérkőzéseiket – a Bozsik-stadion licencszabályzatnak megfelelő átalakításáig – a csepeli stadionban játszhatja. A testület az FTC fellebbezését azzal a feltétellel fogadta el, hogy a Ferencváros Üllői úti ingatlanpályázatának alakulásáról, valamint a pénzügyi, vagyoni helyzetéről folyamatosan beszámol – írja a Nemzeti Sport.

Június közepén fordulat állt be az ügyben, amikor a másodfokú bizottság közölte, hogy a Vác nem kapta meg a licencet, a Ferencvárosét pedig – mivel nem teljesítette az előírt feltételeket – visszavonta a testület. Két nappal később az MLSZ elnökének tudta nélkül összehívott bizottság megváltoztatta a megfellebbezhetetlen döntését és megadta a licencet a két érintett klubnak az élvonalbeli induláshoz.

Kisteleki beavatkozott

Kisteleki István ezt nem hagyta annyiban, és feloszlatta a bizottságot és hatályon kívül helyezte a döntéseit. Az új, ismeretlen összetételű testület – Mészöly egy tévéműsorban szólta el magát – pénteken alakult meg, és hosszas huzavona után végül kedden az esti órákban hozta meg a végleges döntését, amelynek értelmében a félamatőr, 40 milliós költségvetésű Vác igen, de a Ferencváros nem indulhat az első osztályban. Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke elmondta: a testület tagjai döntésüket titkos szavazással, többségi döntéssel hozták meg.


Példát statuáltak a Fradival 1

Gellei szerzõdése a másodosztályra nem érvényes (MTI)

Az első fokon döntő bizottság egyik név nélkül nyilatkozó tagja a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szigorú ítélettel a szövetség feltehetően példát akart statuálni, és megőrizni az MLSZ licencadásának a komolyságát. Becslése szerint körülbelül egymilliárd forintra tehető az FTC adóssága. Ráadásul hónapok óta azzal hitegették az MLSZ-t, hogy rendeződni fog az anyagi helyzetük.

Hol van a pénz?

A legnépszerűbb egyesület évek óta komoly pénzügyi gondokkal küzd, és hiába tűnnek fel egyre-másra újabb „megmentők”, a klubnak jelentős adósságai vannak. Tartoznak a két éve elküldött Pintér Attilának, utódjának, László Csabának, de a jelenlegi tréner sem kapta meg a pénzét. A klub volt és jelenlegi elnökének Furulyás Jánosnak illetve Tepszics Ignácnak is lóg a Fradi.

A csapat már a tavalyi bajnokságnak is csak úgy tudott nekivágni, hogy felvett egy 240 milliós hitelt, amelyet mind a mai napig nem sikerült azonban még visszafizetni. A Ferencváros az állam segítségében bízott, és sikerült is megállapodni arról a feleknek, hogy értékesítik az Üllői úti stadion és a hozzátartozó területek vagyonkezelői jogát.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt pályázat azonban nem hozott eredményt; az egyetlen jelentkező nem tudott megfelelő bankgaranciát felmutatni. A második körben is csak egy jelentkező akadt, ám a spanyol HI Grupo nem meghatározott időre, hanem véglegesen megszerezné a területet. A 100% Fradi információi szerint a HI Grupo által képviselt spanyol cég esetleges szerepvállalását nem befolyásolja az MLSZ licencadó bizottságának döntése.

Tovább küzd a Fradi

UEFA-kritériumok

Az UEFA a 2004/2005-ös szezont megelőzően új szabályokat szavazott meg a klublicenc odaítélésének kritériumairól. Ezeket a feltételek öt csoportba sorolhatók: infrastrukturális, sport szakmai, gazdasági, jogi és biztonsági illetve személyi. A kritériumcsoportokon belül vannak A (kötelező), B (több megoldásos) illetve C (ajánlott) feltételek.

Petró László, a Ferencváros jogi képviselője kijelentette, a klub a polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordul, mert álláspontja szerint az MLSZ jogtalanul avatkozott bele a licencadás folyamatába azzal, hogy egy hete visszahívta a másodfokú licencadó bizottságot, s hatályon kívül helyezte annak határozatait.

“A licencszabályzatban az szerepel, hogy május 31-ig meg kell hozni a másodfokú ítéleteket. Ez megtörtént, és Ferencváros addig az időpontig rajtengedélyt kapott. Azt a döntést még akkor sem bírálhatta volna felül az MLSZ, ha az szabálytalan körülmények között született” – mondta Petró.

Az ügyvéd kifogásolja, hogy a kedd késő esti – a Ferencváros licenckérelmét elutasító – döntésről nem kapott írásos tájékoztatást a klub, majd hozzátette: még az egy héttel ezelőtti MLSZ-elnökségi határozatot sem látták, amely hatályon kívül helyezte a licencadó bizottság jogerős állásfoglalását.

“Polgári bírósághoz fordulni ráérünk, hiszen ez egy hosszadalmas jogi procedúra, melynek révén az idő rövidsége miatt nem tudnánk elérni, hogy élvonalban maradjon klub. Ellenben az UEFA-t várhatóan már csütörtökön tájékoztatjuk a kialakult helyzetről, s azt reméljük, az európai szövetség közbenjárásával az első osztályban futballozhat a Ferencváros” – vázolta a klub várható jogi lépéseit Petró, aki felvetette, nem biztos, hogy az MLSZ elnökségének volt joga visszahívni a licencadó testület tagjait.

Ezt mondták:
Lipcsei Péter, a Fradi csapatkapitánya: “Az ügynek vannak felelősei, most is csak azt mondhatom, hogy őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni. Tudom, merész a kijelentés, de ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának a klubházból, és átadnák a helyüket másoknak.”

Tepszics Ignác, az FTC Rt. ügyvezetője: “Úgy tűnik, beteljesedett a sorsunk (…) Két és fél évig küzdöttünk, harcoltunk azért, hogy a klubot egyenesbe hozzuk. Többet most nem tudok mondani.”

Balog Zoltán, a Ferencváros válogatott védője: “Szégyen, gyalázat, ami történt. Azt gondolom, nem nekünk, játékosoknak kell szégyenkeznünk, mi a pályán nyújtott teljesítményünkkel bebizonyítottuk, hogy ott a helyünk az első osztályban. Mindenki számoljon el a lelkiismeretével, aki idáig juttatta a klubot!”

Gellei Imre, vezetőedző: “Kilenc hónapja vagyok a Ferencváros vezetőedzője, és segítőimmel együtt sikerült egy stabil csapatot kialakítanunk. A játékosok küzdeni tudásból és kitartásból jelesre vizsgáztak, nem nekünk van okunk a szégyenkezésre. Becsületesen készültünk az NB I-re a nehézségek ellenére a játékosok zokszó nélkül edzettek, játszották az előkészületi mérkőzéseket, nem ők tehetnek arról, hogy hétvégén nem léphetünk pályára Kaposvárott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik