Élet-Stílus

Erőmű 10 ezer méter magasan

Több ezer méter magasságban a földfelszíni légmozgás erejének 20-szorosa is mérhető: ezt használja ki a holland fejlesztésű, létramalom elnevezésű szélerőmű.

Az új típusú szélerőmű rendkívül erős kábelre szerelt speciális elemek sorozatából épül fel, amelyek a siklóernyők könnyű emelkedését és a repülőgépek egyszerű földetérését egyesítik. A két készséget egyféle ernyőben kombinálva a mérnökök olyan láncot hoztak létre, amely akár több ezer méteres, sok száz óriás tagból álló rendszert is körfogásra késztet – ez pedig már energiatermelésre alkalmas.

A tudósok számításai szerint egy tízezer méter magasságba feljuttatott ernyősor akár 100 megawattnyi villamos energiát is termelhet, ami egy nagyobb méretű, több tucatnyi turbinából álló hagyományos szélfarm teljesítményét teszi ki, és egy kisváros energiaigényét fedezhetné. A kutatók egyelőre a megfelelő anyagokat keresik, és a rendszer szabályozásán dolgoznak, amit számítógéppel vezérelhető felfúvódó vitorlákkal képzelnek el. A demonstrációs prototípus 2008-ra készül majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik