Élet-Stílus

Tömeges kagylópusztulás a Tiszán

A folyami kagylók tömeges pusztulását észlelték a Tisza szerbiai, vajdasági folyószakaszán, és azt feltételezik, hogy a szennyezés északról, Szeged felől érkezik – adta hírül a Radio.hu.

A kagylópusztulást napok óta vizsgálják Magyarkanizsánál ahol a Tisza a magyar-szerb határra érkezik. A magyarkanizsai környezetvédelmi felügyelő Sáfrány Attila a Magyar Rádiónak elmondta, hogy kizárt, hogy a nagy hőség és az alacsony vízszínt miatt pusztulnának a kagylók, mivel az minden folyami élőlényt érintene, de halpusztulást eddig nem tapasztaltak. A szakértő nehézfémes szennyeződésre gyanakszik, mert az elméletileg a meder fenekén terjedne.

Más helyi szakemberek szerint Szeged városi szennyvize, vagy a Marosban lévő szennyeződés okozhatja a kagylópusztulást, Magyarkanizsa ugyanis csak néhány kilométerre van a magyar határszakasztól.

A hazai hatóságok hivatalosan nem értesült a kagylópusztulásról. A legújabb minták eredményeit a hét közepére várják, a korábbi eredmények nem mutattak ki szennyeződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik