Élet-Stílus

Öt motor és 640 lóerő egy Miniben

Brit mérnökök megalkották a világ legerősebb Minijét. Az autóban a kis benzinmotor mellett minden kerékre jut egy villanymotor is.

Hála az öt motornak, a Mini csúcssebessége 240 km/óra körül alakul, de a gyorsulása is meggyőző. Mindössze 4,5 másodpercre van szüksége a járgánynak ahhoz, hogy elérje a 100 km/órás sebességet. Az autóban kisméretű benzinmotor mellett négy darab, egyenként 160 lóerős – ez összesen 640 lovat jelent – villanymotor kapott helyet, amelyek képesek együttműködni a fedélzeti számítógép felügyelete mellett az ABS-szel, illetve a menetstabilizáló rendszerekkel is.

A villanymotorok a kerekeknél, a felnikben kaptak helyet. A fékrendszert úgy alakították ki, hogy lassításkor vissza tudjon nyerni valamennyi energiát, amit az akkumulátorok töltésére tud felhasználni. Sokat javít az autó gazdaságosságán, hogy otthon, a hálózati feszültségre kapcsolva is tölthetők az autó lemerült telepei.

Sorozatgyártásba nem kerül majd a PML Mini QED fantázianevű jármű, elkészítésével mindössze a hibrid megoldásokban rejlő lehetőségekre kívánták felhívni a figyelmet az autó alkotói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik