Élet-Stílus

A nikotin csak gyorsítja a rák lefolyását

A nikotin nem annyira oka, inkább felgyorsítója a rákos megbetegedéseknek – derül ki az sg.hu írásából.

A Dél-Floridai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a nikotin a már meglévő betegség sejtburjánzását erősíti, azzal, hogy a szervezet természetes védekezőrendszerében tönkreteszi azokat a folyamatokat, amelyek elnyomnák a daganatképződést – ezt bizonyítja Srikumar Chelappan a kutatás vezetője publikációjában.

A dohányzás maga aktívan közrejátszik a rákos megbetegedések kialakulásában, ám nem a nikotion, hanem annak melléktermékei és a dohánytermék egyéb összetevői miatt.

A kísérletek során emberi tüdőráksejteket tettek ki egy doboz cigarettányi nikotinmennyiség véráramba kerülési hatásának. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a rákos sejtekkel kapcsolatba kerülő nikotin megzavarja egy retinoblasztroma (Rb) nevű fehérjemolekula működését, ami a daganatnövekedést gátolná meg. Más laboratóriumi kísérletek azt igazolták, hogy a rákos sejtek felszíni nikotinreceptoraik blokkolásával megállítható a daganatos sejtnövekedés, ám az Rb működési zavara gyorsítja a beteg sejtek burjánzását – olvasható az sg.hu cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik