Élet-Stílus

A dohányzás csökkenti az alkohol hatását

Tudósok szerint az italozás közbeni dohányzás csökkenti az alkohol hatását. A kutatás apró hiányossága, hogy azt egyelőre még csak patkányokon végezték el. A kutatók a jelenséget az alkohol felszívódásával magyarázzák – írja az inforadio.hu.

Az inforadio.hu szerint, ha a texasi tudósok nem tévednek, akkor az italozás alatti dohányzás csökkentheti az alkohol hatását. Az amerikai kutatók – akik egyelőre még csupán patkányokon végzett kísérletekre támaszkodhatnak – ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ez egyben azt is jelenti: a dohányosok valószínűleg több alkoholt fogyasztanak.

Az egyik szaklapban megjelent tanulmány szerint a jelenség oka az lehet, hogy a nikotin késlelteti az alkohol felszívódását a belekbe, és ezen keresztül a vérbe. A gyomorban ugyanis metabolizmus zajlik le, így kevesebb alkohol jut a belekbe és onnan a vérbe.

A kutatást vezető Wei-Jeun Csen szerint mindez veszélyeket is rejthet: “Miután az alkoholfogyasztás hatását jelentősen csökkenti a nikotin – elsősorban az erős italosok körében, amilyenek például az egyetemisták – reális a veszélye annak, hogy több alkoholra van szükségük a kívánt hatás eléréséhez”.

A tudósok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a kísérletet egyelőre még csupán patkányokon végezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik