Élet-Stílus

Vörös Könyv: 16 ezer fajt veszélyeztet az ember

Mintegy 16 ezer növény- és állatfajt veszélyeztet a kipusztulás a globális felmelegedés és az élőhelyek pusztulásának következtében - tette közzé a Természetvédelmi Világszervezet (IUNC) jelentése.

Az IUCN a veszélyeztetett fajokról idén kiadott úgynevezett Vörös Könyv szerint kipusztulás fenyeget minden harmadik kétéltűből egyet, a világ tűlevelű fáinak és emlőseinek egynegyedét és a madárfajok egy nyolcadát.

A Vörös Könyv mintegy 40 ezer különféle fajt osztályoz a kipusztulásuk kockázata szerint, és kutatható online adatbázist nyújt az eredményekről. Az IUCN szerint a fajok eltűnésének legfőbb okozója az emberei tevékenység, elsősorban az élőhelyek megsemmisítése.

Jegesmedve, víziló az élen

A jegesmedvéket felsősorban a globális felmelegedés és a jégsapkák olvadása fenyegeti, mert táplálékszerzésük az északi-sarkvidéki úszó jégtábláktól függ. Előrejelzések szerint a jegesmedvék száma 30 százalékkal fog csökkenni a következő 45 évben.

A vizilovak száma a háború sújtotta Kongóban eközben 95 százalékkal csökkent: az állatokat legnagyobb részt húsukért és álkapocscsontjukért vadásszák illegálisan. A regionális konfliktusok és a politikai bizonytalanságok egyes afrikai országokban nehézségeket okoztak a térség sok lakosa számára, és az állatvilágra gyakorolt hatás szintén pusztító volt – állapította meg Jeffrey McNeely, az IUCN egyik vezető tudósa.

Az ember is veszélybe kerül

Hasonlóan kipusztulás fenyegeti a sivatagi gazellákat, a cápákat és a mediterrán térségben élő növényvilág egy részét is. Az élőhelyeiket károsító tevékenységek, az erdőirtás, a környezetszennyezés és a vízkiemelés révén az édesvízi halak szenvedték el a legdrámaibb számszerű csökkenést.

A Földközi-tenger környékén 252 helyi fajtának több mint a felét fenyegeti a kipusztulás – közölte az IUCN jelentése. A nedves területek és az édesvízi ökorendszerek csökkenése károsan hat majd az emberiség élelmiszer- és a tiszta ivóvíz ellátására, és a higiéniai körülményekre is – figyelmeztetet a Vörös Könyv, hozzátéve, hogy a biológiai sokszínűséget a környezetvédők egyedül nem menthetik meg, a pusztulás megállításáért mindenki felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik