Élet-Stílus

Hosszabb lesz a Zempléni Fesztivál

Idén augusztus 11-től 26-ig tart a Zempléni Fesztivál. Ez az első kísérlet a programsorozat meghosszabbítására, eddig ugyanis minden alkalommal csak nyolc-kilenc napos volt a rendezvény - mondta programismertető sajtótájékoztatóján Erdőbényén a fesztivál igazgatója.

Az eseménysorozat közel negyven helyszínen, hetvenkét programmal és féltucat kiállítással várja a kultúra kedvelőit. A kéthetes időtartam célja, hogy “szellősebbé” tegyük a programot, s minél többen minél többet lássanak – részletezte Turjányi Miklós.

Hozzátette: számos nemzetközi színvonalú koncerttel és előadással várják az érdeklődőket Sárospatakra és a környező településekre. A fesztiválra mintegy félezer művész érkezik. “Fellép Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Zádori Mária, Kokas Katalin, a Ghymes Együttes, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar – Kocsis Zoltán és Hollerung Gábor vezényletével -, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Kassai Filharmonikusok, illetve itt lesz a Kolozsvári Magyar Opera teljes társulatával” – ismertette.

Mint mondta, a hagyományos komolyzenei programok mellett kuriózumokkal is meglepik a résztvevőket, a Mozart-év kapcsán például a zeneszerző keleties hangzású szerzeményeire épülve izraeli és arab származású zenészekből álló együttes készül egy nem mindennapi műsorral, sőt a komolyzene rajongói igazi sztárok előadásában hallgathatnak “Mozartot másként” – fűzte hozzá.

Beszámolt arról, hogy a Bartók-évforduló tiszteletére szintén több hangversennyel emlékeznek, valamint a kamaraprogramok mellett idén jelentős szerepet kap a tánc. Különlegességként említette, hogy idén a Brémai muzsikusok című darabbal a gyerekeket is várják.

Tavaly mintegy 14 ezer vendég érkezett a Zempléni Művészeti Fesztiválra, és számos helyi érdeklődő is látogatta a programokat, idén még több résztvevőre számítanak – közölte az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik