Élet-Stílus

Juve-aggály a harmadosztály miatt

A bundázás miatt elsőfokon a másodosztályba száműzött, és ott 30 pontos hátrányból induló Juventus labdarúgócsapata abban bízik, hogy a fellebbviteli bíróság enyhíti a büntetést.

A klubot képviselő ügyvéd, Cesare Zaccone szerint a számítások alapján azt kell feltételezni, hogy a Serie B-ben csak akkor maradhat benn az együttes, ha közel 80 pontot gyűjt, ehhez pedig 40-ből kb. 26-27 mérkőzést kellene megnyernie, ráadásul mindezt alaposan meggyengült kerettel.

“Sok játékosunk világbajnok, négyen már el is hagytak bennünket. Egy-egy futballista pályafutása nem olyan hosszú, hogy évekig szerepeljen a másod- vagy a harmadosztályban” – jegyezte meg Zaccone.

A bundabotrányban érintette másik három klub, a Fiorentina, az SS Lazio és az AC Milan is a büntetések enyhítéséért fellebbezett.
A július 14-i elsőfokú ítélet szerint a Juventust megfosztották az utóbbi két bajnoki címétől és száműzték a másodosztályba, ahol a következő idényt 30 pont levonással kell kezdenie. A Fiorentina 12, a Lazio 7 pont mínusszal indul a Serie B-ben. A Milantól 44 pontot levontak a 2005/06-os évadbeli teljesítményéből, ám így is maradhat az élvonalban, viszont nem vehet részt a Bajnokok Ligája 2006/07-es kiírásában. A milánóiak 15 pont levonással kezdik a következő szezont.

A botrány május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus azóta lemondott elnöke volt, akit azzal vádoltak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. Később a másik három klub és több személy csalására fény derült.

Piero Sandulli, a másodfokon eljáró bíróság elnöke elmondta: reméli, vasárnap estig be tudják fejezni a munkát, aztán visszavonulnak a döntést meghozni. Az ítéleteknek keddig meg kell születniük, mert az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) ekkor kell eljuttatni a nemzetközi kupás nevezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik