Élet-Stílus

Környezeti katasztrófát is okoz a háború

A véráldozatokon és a humanitárius válságon túl az izraeli légi csapások környezeti katasztrófát is okoznak Libanonban - hangsúlyozta Jaakúb Szarráf libanoni környezetvédelmi miniszter.

Szarráf az ENSZ-től, az arab és mediterrán szervezetektől is segítséget kért az élő- és növényvilágot súlyosan károsító szennyezések felszámolására. A libanoni partok mentén egyre szélesebben terül szét az izraeli bombázások nyomán több utánpótlást kapó olajszennyeződés, és északról déli irányban halad a partvidék mentén.

A bejrúti önkormányzat vezetője szerint a libanoni strandokat fertőző olajszennyeződés az izraeli légierő által szétlőtt hajókból, part menti erőművek és más ipari létesítmények tartályaiból, és a Hezbollah síita szervezet által eltalált izraeli hadihajókból szivárgott a tengerbe.

A libanoni környezetvédelmi miniszter beszámolt arról, hogy Kuvait már konkrét segítséget is ígért az olajszennyezés felszámolásához, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a harci cselekmények mikor teszik lehetővé a kárenyhítő munkálatokat. Egyelőre még csak felbecsülni sem lehet, hogy mekkora mennyiségű olaj kerülhetett a tengerbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik