Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő

Hétvégére többek között afrikafesztivált, szabadtéri jazz koncerteket, iparizenét ajánlunk valamint különböző zöld programokat.

Egyre fokozódik a kánikula, de ne rettentsen el senkit a jobbnál jobb programoktól. Na jó, el kell ismerni, hogy tóparton a legjobb ilynekor, de a nagy fürdőzések után érdemes kultúrális programok után is nézni. Ebben segít a FigyelőNet. Ha valaki mégis otthon próbálja átvészelni a hőséget a tévéműsorok között is talál néhány érdekes filmet.


Menjek…

Július 21. péntek

… norvég iparizene-őrületre az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 1

Az A38 Hajó hétvégi sorozata, az Electronik Beats aktuális állomásán a norvég Combichrist döngöli földbe (Dunába) a közönséget. A zenekar a Norvégiából Amerikába szakadt Andy LaPlegua indusztriál-techno-metál projektje. Az eddigi lemezeket hallgatva csak halovány elképzelésünk lehet az élő fellépések lendületéről: a négytagú együttes elsöprő erejű koncertjei, a szürreálisba hajló látványvilág, a fejet letépő basszusok az egyik legjobb élő ipari-elektró produkcióvá avatják a Combichristet.

… Cotton Club Singers koncertre a Vajdahunyadvárba


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 2

A felejthetetlen környezetben forró nyári estét, békebeli hangulatot ígér a Cotton Club Singers „Swing behind the Heroes” című estje. A népszerű énekegyüttes az immár hagyományosnak számító városligeti koncertjén olyan nagy elődök dalait énekli a swing hőskorszakából mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. és a felejthetetlen Andrew Sisters.

… felnőtt bábszínházra Pécsre


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 3

Mindig érdekes a felnőtteknek szóló bábszínház. Az Oscar Wilde által írt, és a Bóbita Bábszínház által játszott A halász meg a lelke 12 éven felülieknek ajánlott. Nem véletlen. Az emberi személyiség két oldalának különválása és egymásra találása nem először jelenik meg a színpadon. Jelen esetben viszont kettejük küzdelme bonyolódik. A háromszög harmadik csúcsa: a szív. Hogyan változik értékrendünk lélek híján, mi a sorsa a szív nélküli léleknek, és egyáltalán, lehet-e, érdemes-e élni egyik vagy másik nélkül? A darab főszereplője megválik a lelkétől és ez a lélekárnyék önálló életbe, vándorlásba kezd. Az árnyjáték stilizáltsága sok helyet hagy a néző fantáziájának, melyet a meseszerű szöveg irányít és különleges képi világot kölcsönöz az előadásnak.


Július 22. szombat

… Dresch koncertre a Jazztapolca fesztiválra


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 4

A Jazztapolcára (konkrét helyszín a Tapolca-Diszelen található Látványtár kiállítóháza) már pénteken is érdemes elzarándokolni, amikor is Kovács Ferenc és a Magony együttes lép színpadra. Szombaton viszont már kihagyhatatlannak tűnik – és nem csak a balatoni fürdőzésben kifáradtaknak – a Dresh Mihály Quartett koncertje.
Dresch 1998 tavaszán kialakult zenekarában dobokon Baló István, bőgőn Szandai Mátyás, cimbalmon Lukács Miklós játszik, és persze a főnök szaxofonozik. A kvartett első lemeze, a Riding the Wind Angliában jelent meg. A Szép csendesen 2001-ben már a BMC Records kiadásában került a boltokba. A 2002-ben megjelent Hungarian Bebop (BMC Records) igazán nagy nemzetközi visszhangot keltett, a felvételéhez egy valódi legendát, Archie Sheppet sikerült megnyerni. A 2004-es Egyenes zene című lemezt pedig a Jazzwise magazin minősítette kimagaslónak. Tapolcán megtudhatjuk, miért. (Ja, és vasárnap Grencsóék nyomják Tapolcán.)

… Afrika Fesztiválra a Vajdahunyadvárba


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 5

Az időjárás adott, hogy átérezzük az afrikai kontinens hangulatát. A szervezők koncertekkel, Afrikáról és a ruandai eseményekről szóló előadásokkal, folyamatos filmvetítéssel, kiállítással, gyerekjátszóházzal, tánccal, felvonulással, afro-hajfonókkal, hennafestőkkel, vásárral és látványkonyhával várják vendégeiket. A programok kültéri és beltéri helyszíneken, délelőtt 10 órától este 10 óráig látogathatók szigorúan a multikulti jegyében. Izzó nyár, forró hangulat, mesebeli Afrika! Mi kell még egy szombati családi naphoz? A színpadon kameruni, etióp táncegyüttes, kubai foklór-koncert . Játszik az Afrokubana Együttes, Elisa Cubana, a mozambiki Senad Együttes. Este tíztől az Afro Táncegyüttes fokozza tovább a hangulatot.

Július 23. vasárnap

… sörözéssel egybekötött Mini koncertre a Városligetbe



Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 6

Múlt vasárnap újra indult a Mini nyári klubja a Városligeti Sörsátorban. Ha arról lecsúsztunk, most vasárnap pótolhatjuk. A rock-bluesra és a sörre szomjas rajongókat este 7-től várja Török Ádám és csapata. Török Ádám a külföldön legismertebb magyar blues-rock énekes, fuvolavirtuóz, és egyben a műfaj legkarakterisztikusabb hazai zenésze is. Ami az angoloknak Ian Anderson és a Jethro Tull, az nekünk Török Ádám, és a progresszív rockzenét játszó Mini.

… Colorstar koncertre a Zöld Pardonba



Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 7

A ColorStar 1996-ban adta első koncertjét. A zenekar tagjai akkor már 5 éve játszottak együtt korábbi, ismert alternatív rock formációkban. A zenei irány és névváltáshoz az új technikai eszközök felfedezése és az akkoriban népszerűsödő budapesti acid-rock hullám zenekarai (Másfél, Korai Öröm) jelentették a legfőbb inspirációt. Maga a ColorStar név többrétegű jelentéssel bír; egyrészt utal az alkotóknak a televízióhoz, mint véleményformáló és tudatmódosító eszközhöz való hozzáállására – a Color Star egy (azóta már betiltott) magyar gyártmányú készülék fantázianeve, mely a meghitt családi mozi közben nemritkán egyszerűen felrobbant. Másrészt kifejezi a CS azon szándékát, hogy zenéjükkel ideális kíséretet biztosítsanak az emberiség által “élet”-ként definiált globális mozihoz.

…kiállításra

Rembrandt a Szépművészetiben



Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 8


A grafika műfajának két elvitathatatlan géniusza volt, van és lesz: Dürer és Rembrandt. Az utóbbi születésének kerek 400. évfordulója előtt az idén az egész világon rangos kiállítások sora tiszteleg. Ehhez kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum szeptember 25-ig látható tárlata. A tárlat igazi csemege azoknak, akik nem a grandiózus, színes, sokszor hatásvadász alkotásokat kedvelik, hanem a valódi művészet finom rajzos, lírikus, már-már szakrálisan egyszerű, de épp ezért nagyszerű apróságaival is „beérik”. A tárlaton 171 remek rajz enged betekinteni nemcsak a ritka tehetséggel megáldott Rembrandt művészetébe, hanem a rajzokon át egy kor – az 1600 évek – ízlésébe, filozófiájába, hétköznapjaiba.

Bővebben >>

…moziba

A karib tenger kalózai 2.


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 9

A karib tenger kalózai 2. – A holtak kincse vitathatatlan, hogy az esztendő legszórakoztatóbb filmje, nagyobbaknak és kisebbeknek egyaránt önfeledt, közel háromórányi kikapcsolást nyújt (apró figyelmeztetés: azért gondoljuk meg erősen, hogy proto-kamasz gyermekünkkel betelepszünk-e, akadnak szcénák, amik ijesztőek).

Bővebben>>

…zöld programokra


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 10

Figyelmeztetés: az itt közölt adatok nagy mértékű undort és heves szívdobogást válthatnak ki tunyaságba süllyedt úszógumigyűjtőkből! Ha az esti filmhez való mogyoróért is autóval megy a hétvégén, navigáljon tovább, mert ez a FigyelőNet zöld programajánlója!

Olvassa programkínálatunkat >>

…strandra

Miután az ÁNTSZ is riadót fújt a hőség miatt, csak vízpartra vagy strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>


Maradjak…

… olvasni

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére




Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 11


Az elmúlt hetekben az egyik legunalmasabb focivébét unatkozhattuk végig a tévék előtt. Ha valaki a futball csodájára kíváncsi, inkább olvasson Esterházy Pétert. A hajdanvolt futballista Utazás a tizenhatos mélyére címmel írt – nyilván nem véletlenül a focivébére időzítve – egy kisregényt. A történetben az egykori negyedosztályú játékos végigjárja a régi meccsek helyszíneit Csillaghegytől Hartháig, s eközben természetesen a világról, „mindenről” szól. (Naná, hogy az 1954-es vébéről is, de ne szaladjunk ennyire előre!) Kiindulópontja mindig „a világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen, egy futballpálya”.

bővebben>>

… tévézni


Július 21, péntek
Viasat3, 22.15

Volt egyszer egy Amerika


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 12

Sergio Leonét, a Volt egyszer egy vadnyugat rendezőjét a spagetti-western atyjaként tartják számon, pedig a filmtörténet talán egyik legzseniálisabb gengszterfilmje, a színvonalában csak a Keresztapához hasonlítható Volt egyszer egy Amerika is az ő nevéhez fűződik. Leone fantasztikus epikai érzékkel meséli el két New York-i srác közel fél évszázadot felölelő történetét attól kezdve, ahogy három társukkal süldőkorukban belevágtak a szeszcsempészetbe, egészen a – Leonénél kötelező – végső párbajig.
Max és Noodles: tűz és víz, két elválaszthatatlan barát, örök riválisok majd halálos ellenségek, James Woods és Robert De Niro kitűnő alakításában elevenednek meg. A színészi játék, a bravúros rendezés és operatőri munka mellett Ennio Morricone zenéje is a halhatatlan remekművek sorába emeli e csodálatos és kihagyhatatlan filmet. (Második rész szombaton ugyanitt, ugyanebben az időben.)


Július 22. szombat
23.05, M1


Közönséges bűnözők


Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 13

A rendőrség egy leégett hajót talál a San Pedro-i kikötőben, rajta huszonhét halottal. Két túlélő marad mindössze: egy égési sérülésekkel küszködő és halálra rémült magyar terrorista, és Verbal Kint. Kint kényszer alatt hajlandó elmesélni, hogyan robbant fel a hajó. Története hat héttel korábban kezdődik, mikor is öt bűnözőt letartóztatott a New York-i rendőrség kamion-eltérítés vádjával. Senki sem tudja, ki volt a megbízó, még az öt férfi sem, de lassan kiderül, hogy Keyzer Soze-nak, a legendás maffiózónak (és ideírhatnánk, hogy ki játssza ezt a démoni figurát, de lelőnénk a poént) a keze is benne van a dologban. A film nem egy egyszerű thriller, ezt több díj (például 2 Oscar-díj) bizonyítja.

Július 23, vasárnap
01.50, Duna Tv

Megáll az idő



Menjek vagy maradjak – Afrikafesztivál vagy Megáll az idő 14

Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bát tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra. Gothár Péter zseniális filmje kihagyhatatlan, századszorra is, akkor is, ha hajnalban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik