Élet-Stílus

Kalózkodtak a viszonteladók, perel a Microsoft

Viszonteladók ellen indít bírósági pereket a szoftvercég az Egyesült Államokban, amiért termékei kalózmásolatait értékesítették. A vállalat próbavásárlásokkal szűrte ki a hamis példányokat.

A Reuters jelentése szerint a Microsoft összesen 26 céget perel be a tengerentúlon, miután speciális programjuk keretében saját szoftvereik illegális példányaira bukkantak. A másolt szoftverek az újonnan megvásárolt konfigurációk részeként, illetve önálló termékként kerültek forgalomba, azt nem tudni, hány példányban. A vállalat próbavásárlások révén derítette fel az eseteket, vagyis gyakorlatilag saját termékeiből szemezgetett a piacon.

A bírósági pereket hét különböző államban indítják el, alkalmazkodva a viszonteladók elhelyezkedéséhez. „Üzenetünk a ma megindított eljárásoknak köszönhetően meglehetősen világossá vált” – jellemezte a helyzetet Mary Jo Schrade, a Microsoft jogi képviselője. A bizonyítékokat egy erre specializálódott program keretében gyűjtötték össze, amelynek részeként hardvert és megfelelő szoftvert – többnyire saját termékeiket – vásárolnak a kereskedőktől. Az így beszerzett szoftvereket ezután ellenőrzésnek vetik alá, igyekezvén kiszűrni az illegális másolatokat.

A megvádolt 26 viszonteladó a cég állítása szerint kalózpéldányokat árult önálló termékként, illetve ugyanilyen, licenc nélküli szoftvereket telepített az előre összeállított számítógépes konfigurációkra. Az eredmény jelentős profit volt, bár az nem derült ki, hogy az illegális másolatokat maguk a viszonteladók készítették, vagy esetleg másoktól szerezték be. Az biztos, hogy ezzel némileg lefaragtak a költségekből, és jóval nagyobb haszonnal értékesítették a szoftvereket.

A BSA májusban közzétett tanulmánya szerint az Egyesült Államokban az összes értékesített szoftverek 21 százaléka kalózmásolat. Ezzel az első helyen állnak a tisztasági versenyben, a jelek szerint azonban a szövetség nem nyugodhat, főleg, ha maguk a viszonteladók is érintettek az üzletben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik