Élet-Stílus

600 millió embert vertek át a Jump Day kitalálói?

Az egy éve indult World Jump Day oldal szerint, ha mintegy 600 milliónyi ember csütörtökön egyszerre ugrik fel, a Föld visszatérhet a „rendes kerékvágásba”. A nagy terv valóra vált, a tudósok szerint semmilyen hatást sem gyakorolva a Föld keringésére.

Eljött a nagy nap. Csütörtök 12 óra 39 perc 13 másodperckor megfordulhat a globális felmelegedés folyamata. Ezért csupán hatszázmillió embernek kell egyszerre a levegőbe ugrani. Legalábbis ezt állítja egy mintegy egy éve elindított weboldal.

A www.worldjumpday.org vitathatalanul az egyik legérdekesebb internetes átverés, amit az utóbbi időben készítettek. A szépen előkészített háttértörténetet Hans Peter Niewardnak, a Müncheni Egyetem Gravitációfizikai Tanszéke professzorának elméletére alapozva építi fel az oldal megálmodója.


Megtörtént!


A Jump Day honlap-ján olvasható felirat szerint: véget ért az ugrálás ideje. A szervezők remélik, hogy mindenki szerencsésen földet ért, az eredményt néhány nap múlva közlik.

Mindezek mellett feltölthetjük saját ugrásunkról készült képeinket, amely hamarosan megjele-nik majd a honlapon.

Ki ne szeretne tenni a bolygónkért valamit, és hogyha elég egyszer felugrani, az végképp nem megerőltető, így az elmúlt évben a World Jump Day regisztrált felhasználóinak száma egyre emelkedett.


Kicsit gyanús, hogy az oldalon mára csak mintegy 200 ezernyi ugrálóval több gyülekezett össze, de ez az interneten végül is mindegy.

Az persze szintén elhanyagolható szempont, hogy Niewardról egy sor sincs az egész neten, de ez láthatóan már nem is érdekel senkit. Az oldal önálló életre kelt. Rajongók pólót vásárolhatnak, minden matrica elfogyott… jöhet a nagy ugrás. Az ugrás, amely majd helyrebillenti a Földet.

A szakemberek szerint egy ilyen ugrás semmilyen hatással sem lesz a Föld keringési tulajdonságaira. Tulajdonképpen ez a szerencsénk, de legalább egy évig volt mire készülniük azoknak, akik így észrevették, hogy tényleg kéne tenni valamit. Furcsa, de a média örömmel adott hírt az első pillanatban is őrültségnek látszó ugrándozásról, így egyre többen szerezhettek tudomást a nagy kísérletről.

A hoax vagy átverés ilyen szinten előadva már művészet. Médiahack, hoax art project, vagy valami nagy összefogás, amely megváltoztathatja a világunkat. A honlapot bejegyző Torsten Lauschmann Glasgow-ban élő, német zenész mindezek miatt akár büszke is lehet arra, hogy mintegy egy éven át működött valami, ami milliókakban felvetette a kérdést, miszerint van-e értelme ugrálni az emberiségnek.


Az impulzusmegmaradás törvénye

A szakértő magyarázata szerint a vitorlásban ülők sem képesek a vitorlást semmilyen módon mozgásba hozni a szél – külső – ereje nélkül.

Az impulzusmegmaradás törvénye azt mondja ki, hogy bármely ilyen zárt rendszer összimpulzusa, illetve összes mozgásmennyisége állandó. Egy m tömegű és v sebességű tömegpont mozgásmennyisége vagy más néven impulzusa az I=mv összefüggéssel definiálható, az olyan rendszereket pedig, melyekre ható külső erők eredője zérus, zárt rendszereknek nevezzük.

Egy zárt rendszerben – mint jelen esetben a Föld – hiába ugrál akármennyi ember, ezzel nem tudja megváltoztatni a rendszer állapotát.

Más a helyzet a kívülről jövő tényezőkkel. A Föld mozgásának paramétereit minden külső erő – meteor, kisbolygó – képes megváltoztatni. Ennek a változásnak a mértéke függ a meteor méretétől, sebességétől, becsapódásának helyétől. Egy kisebb metor általában nem okoz mérhető változást, de egy gigantikus “kavics” akár a pályájáról is letéríthetné a Földet egy szerencsétlenebb kozmikus ütközés esetén.

Az ugrálás fizikai végeredménye a szakértő szerint is megegyezik a képlet végeredményével, azaz nulla. Megjegyzésként hozzáfűzte, hogyha 600 millió embert képes volt megmozdítani, talán mégsem volt értelmetlen a Jump Dayt elindító web-hoax alkotójának egyéves munkája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik