Élet-Stílus

1500 milliárd forint zöldenergiára?

Magyarország energiaszükségletének mintegy 40 százaléka származhat már a közeljövőben úgynevezett zöld, azaz bioenergetikai, a mezőgazdaságban megtermelt alapanyagokra épülő energetikai forrásokból – hangoztatta Magda Sándor, az MSZP szakpolitikusa.

A 80 dolláros hordónkénti olajárnál már Magyarországon is gazdaságosabban lehet úgynevezett zöldenergiát termelni – mondta a szocialista politikus a biomasszát, a bioetanolt, illetve a biodízelt említve. Sok múlik a parlamenten: garantálni kell, hogy a termelők az energiacélú felhasználásra szánt növények termőterülete után is megfelelő mértékű területalapú támogatást kapjanak. Emellett garanciát kell kapniuk a termelőknek arra is, hogy az általuk megtermelt alapanyagot az erőművek, illetve a feldolgozóüzemek hosszú távon átveszik.

Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportja ezért kezdeményezi azt, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán ötpárti egyetértéssel alkossanak olyan törvényeket, amelyek a termelői biztonságot hosszú távon garantálják.

Magda elmondta: számításaik szerint mintegy 1 millió hektáron lehetne termelni bioetanol-alapanyagot, azaz gabonát, valamint további 500-700 ezer hektáron biomassza-alapanyagot, azaz olyan fás szárú növényeket, amelyek aprítéka jó hatásfokkal elégethető az erre alkalmas erőművekben. Az országgyűlési képviselő szerint a bioenergia-alapanyagot termelő területeken tevékenykedő gazdálkodóknak a szokásos normatívánál mintegy 20-30 százalékkal magasabb területalapú támogatást kellene kapniuk.

Magda Sándor szerint az Európai Unióból az elkövetkező 7 évben – az új költségvetési időszakban – mintegy 1200–1500 milliárd forintos támogatás nyerhető el a bioenergetikára, a nemzeti támogatás mértéke a vállalkozói önrészen felül 15 százalékos lenne. A zöldenergia hatékony magyarországi hasznosításához néhány nagy mezőgazdasági termelő két héttel ezelőtt létrehozta Baján az agrárenergetikai szövetséget – mondta el Magda Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik