Élet-Stílus

Kétmilliárd forintból épült fel a Széchy Tamás uszoda

Kétmilliárd forintból építették, a jövőhéten már Eb-t szerveznek benne - átadták a Széchy Tamás sportkomplexumot.

Mintegy kétmilliárd forintba került a margitszigeti Hajós Alfréd uszodához csatlakozó új vízi központ, a jövő szerdán kezdődő Európa-bajnokság színhelye, amellyel egyedülálló, korszerű, európai színvonalú komplexum jött létre – jelentette ki Budapest főpolgármestere a díszes megnyitón.


A fővárosi vezetés elégedett: új terep a tömegsportra is

Demszky Gábor közölte: az új központ nemcsak a versenysport javát szolgálja, hanem oktatási célokat is, s a tömegsportnak ugyancsak új lehetőségeket teremt a szigeti szolgáltatások bővülése révén.

A főváros az Eb alatt vízibuszt közlekedtet, miközben a közterületfenntartó emberei gondoskodnak a Margitsziget tisztán tartásáról, a szemét elszállításáról, a locsolásról, a karbantartásról.

A főváros 20 millió forintot ad az Eb-rendezés költségeihez, s további 40 milliós logisztikai támogatást nyújt a résztvevők, a nézők tömegközlekedési eszközökkel, így a sűrűbben járó 26-os buszokkal, vagy éppen BKV-hajókkal történő szállításához – mondta a főpolgármester.

Ingyenes bevezető nap

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke bejelentette: az Eb nyitónapján, szerdán – amelynek programjában a műúszók hivatalos versenye mellett, az Eb kiegészítő programjaként lesz például magyar-horvát férfi válogatott vízilabda-mérkőzés is – ingyenes a belépés a Széchy Tamás nevét viselő vadonatúj uszodaegyüttesbe.

Az úszók július utolsó napjától versengenek augusztus 6-ig, s amint azt Kiss László szövetségi kapitány hangoztatta: már csak azért is roppant izgatottan várják valamennyien az Eb-t, mert azt 48 év után rendezik meg ismét Budapesten.

Elvárásként megismételte, hogy minden napra szeretnének egy magyar érmet, összességében pedig három-négy aranyérmet tart reálisnak a Kovács Ágnest, Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt és más kiválóságokat felvonultató, együttesen 58 fős, rekordlétszámú válogatottól.

A LEN egyelőre 80 százalékosan hálás

Az európai szövetség, a LEN magyar igazgatója, Szakadáti László megemlítette, hogy jó egy éve még az is kérdéses volt: lesz-e egyáltalán uszoda az Eb-re. A fővárosnak, a szervezőbizottságnak köszönhetően végül elkészült a létesítmény, s bár még nem minden tökéletes, hite szerint a versenyek kezdetére minden a helyére kerül. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg “nyolcvan százalékos a köszönete”, ám augusztus 7-ig illő várni, mert teljes egészében csak akkor fogja tudni megköszönni a munkát, az Európa-bajnokság lebonyolítását a LEN nevében, ha az utolsó résztvevő is elutazott a magyar fővárosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik