Élet-Stílus

Informatikai minisztériumot akarnak az osztrákok

Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) azt akarja elérni, hogy Ausztriában a kormányon belül alakuljon külön informatikai és médiaügyi minisztérium, mert így megakadályozható lenne, hogy túlzottan szétforgácsolódjanak az internetes beruházásokra szánt összegek.

A szakemberek szerint a jelen­legi rendszerben egyér­telműen átlát­hatatlan, hogy mekkora össze­geket költenek az informatikára és a fejlesz­tésekre. “Jelenleg a teljes infor­matikai és táv­közlési területen végre­hajtott beruházások fel vannak osztva a külön­böző pártok és érdek­csoportok, minisz­tériumok és államtit­kárságok között” – kritizálta a mos­tani rendszert, Georg Chytil, az ISPA elnöke. A szak­em­ber úgy véli, világos, jól átlátható irány­elvek lefek­tetésére van szükség és ehhez meg­felelő politikai felelősségvállalás is kell az osztrák pártok és politikusok részéről.

“Tovább kell erősíteni a szélessávú hálózatok kiépítését és el kell érni, hogy egyre többen válasszák a nagy sávszélességű internethozzáféréseket. Ezt azonban csak a megfelelő piaci versennyel lehet elérni” – mondta Kurt Einzinger, az ISPA főtitkára.

Ausztriában jelenleg az informatikával és ezen belül is a szélessávú fejlesztésekkel egyszerre több minisztérium és kormányhivatal foglalkozik. Köztük van például a közlekedési minisztérium és a szövetségi kancellár hivatala – hivatalosan utóbbi felel egyébként a művészeti és médiaügyekért -, de a két szervezeten kívül beleszólása van még a programokba a gazdasági, a pénzügyi és az oktatási minisztériumnak is. Ezek után érthető, hogy az osztrák internetszolgáltatók szeretnék, ha lehetőleg egyetlen minisztériumban összpontosulnának az informatikai ügyek. Ráadásul Ausztriában az IT-szektor a maga 12,5 milliárd eurós költségvetésével az egyik legnagyobb gazdasági ágazatnak számít. Jelentősége a turisztikai ágazattal vetekszik, azonban a széttöredezettsége miatt nem képes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Az osztrák kormány tagjai közül többen, így például Carl Ferrari-Brunnenfeld, az alkancellár szóvivője és Hubert Gorbach gazdasági miniszter támogatja az elképzelést, mert a cél, hogy Ausztria a közeljövőben IT-nagyhatalommá váljon. A sógorok a Világgazdasági Fórum (WEF) Networked Readiness Index nevű toplistáján 115 ország közül a tizennyolcadik, az európai államok összehasonlításában pedig a hetedik helyet foglalják el. A cél azonban, hogy az ország tovább javítson ezeken a pozícióin, ehhez viszont az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége szerint elengedhetetlen lenne egy informatikai minisztérium.

Magyarország már nem büszkélkedhet önálló informatikai minisztériummal, hiszen nemrég a kormányátalakításnak áldozatul esett a szervezet és beleolvadt az újjászerveződő gazdasági minisztériumba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik