Élet-Stílus

Öreg Windows helyett Fundamental

A régi asztali PC-ken és laptopokon a lejárt támogatású operációs rendszerek helyett egy lebutított XP-t ajánl a Microsoft azoknak a felhasználóknak, akiknek gépein a normál XP lassan, vagy egyáltalán nem fut.

A július 11-én lejárt támogatású Windows 98, Windows 98 Special Edition (SE), illetve Millenium verziók furcsa problémát vetett fel az informatika világában. Mi legyen az elavult PC-kkel és laptopokkal, amelyeken a korszerű operációs rendszerek nem, vagy végtelenül lassan futnak?

Lejárt a támogatás


Becslések szerint a világon több mint 70 milló felhasználó gépén fut jelenleg is Win 98, ez került most ki a Microsoft által hivatalosan támogatott operációs rendszerek köréből a napokban.

A három, immáron elavultnak tartott Windows-változatra így a jövőben nem készülnek majd biztonsági frissítések, s ezáltal védtelenné válhatnak a külső támadásokkal szemben.


A Microsoft érdekes megoldást talált a problémára. A fejlesztők felismerve azt, hogy a felhasználók hiába vásárolnák újabb operációs rendszert, egy olyan lebutított XP-t dobtak a piacra, amely a kisebb teljesítményű rendszereken is működőképes. A kérdés csupán az, hogy az elavult PC-k és operációs rendszerek tulajdonosai hajlandóak-e a Microsoft nyomására leváltani a még használatban levő Win 95 és 98 verziókat az új Windows Fundamentals néven piacra dobott termékre.

Kevés funkció, alacsony rendszerkövetelmény

A Windows Fundamentals hardverkövetelményei meglehetősen kicsik. Az operációs rendszer megelégszik egy Pentium processzorral, 64 megabájt memóriával és 500 megabájt szabad hellyel rendelkező merevlemezzel. Ezek ugyanakkor az abszolút minimum követelmények: mint minden Windows, ez a verzió is szereti, ha minél több memóriából gazdálkodhat.

A cég szakemberei szerint arra mindenképpen fel kell készülni, hogy a Fundamentals lassabban fog futni a számítógépeken, mint a Windows 98. Az új operációs rendszer egy – nincs jobb szó rá – “kibelezett” Windows XP SP, ami legfeljebb egy Word fájlnéző programmal és egy Internet Explorerrel rendelkezik. A Microsoft úgy véli, a cégeknek leginkább azért érdemes váltaniuk, mert az új szoftver jóval naprakészebb és persze biztonságosabb elődjénél. Az utóbbi szempont elsősorban a vállalatok számára lehet fontos.

A Windows Fundamentals for Legacy PC-t bárki elérheti a Microsoft honlapjáról, aki rendelkezik Microsoft Software Assurance licenccel.

A Microsoft lépéskényszerben van, hiszen a korábbi rendszerek biztonsági hiányosságaiból eredő támadások, az újonnan megjelent férgek, vírusok és kémprogramok ellen már nem képesek hatékonyan védeni a régebbi Windows-verziókat.

Al Gillen, az IDC elemzője szerint körülbelül 48 millió számítógépen még mindig Win98 fut, és mintegy 25 millió felhasználó használ még Windows Millenium Editiont. A szakértő kiemelte, hogy a támogatásból most kikerülő gépek komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek abban az esetben, ha azokat tulajdonosaik mielőbb nem frissítik újabb operációs rendszerrel, hiszen szinte teljesen védtelenné válhatnak a hackerek, adathalászok és spammerek támadásaival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik