Élet-Stílus

A gondolat erejével mozgatott tárgyak

A Nature című folyóirat legfrissebb száma beszámol a lebénult betegek agyába ültetett elektródákkal elért eredményekről. A korábban szinte teljesen tehetetlen betegek képessé váltak egyes számítógépes és egyéb feladatok elvégzésére.

Több amerikai tudományos intézmény összefogásával néhány évvel ezelőtt létrejött egy olyan szerkezet, ami az agyba ültetve képes érzékelni, hogy a beteg milyen mozgást készül végezni, és azt egy átalakító-rendszeren keresztül bizonyos keretek között meg is valósítja.

A Cyberkinetics Idegtechnológiai Részvénytársaság fejlesztette ki a “neuromotoros protézist”, melynek a BrainGate nevet adták. A berendezés „lelke” egy négyszer négy milliméteres érzékelő, melyből 100 apró, hajszálnál is vékonyabb elektróda áll ki. Ezt ültetik be a beteg mozgató agykérgébe, ahol a mozgás gondolata és kivitelezésének terve megszületik.

Az elektródák egy milliméternyire hatolnak az agykéreg belsejébe, érzékelik az idegsejtek kisüléseit, melyeket vékony aranydrótokon keresztül a hajas fejbőrön elhelyezett lemezhez továbbítanak. Ez a lemez külső kábelekkel számítógépekhez, jelfeldolgozókhoz és monitorokhoz csatlakoztatható. A külső egységekben megtörténik a mozgató agykéregből érkező jelek dekódolása és átalakítása számítógépes berendezések számára is érthető utasításokká.

Gondolj jobbra!

Az első beteg, akinek fejébe a BrainGate-et beültették, egy 25 éves férfi, aki öt évvel ezelőtt egy késelés következtében nyaktól lefelé megbénult. A két évvel ezelőtt implantált szerkezet segítségével a fiatalember képessé vált pusztán a gondolatai erejével megnyitni az e-mailjét, mozgatni a számítógép monitorján a kurzort, rajzolóprogrammal kört rajzolni, és még egy egyszerű számítógépes játékot is tudott játszani. Szintén a mozdulatsor kivitelezésének elképzelésével be tudta állítani a TV hangerejét, és csatornát tudott váltani – még beszélgetés közben is. Végül ugyanilyen módon szabályozta egy műkar és –kéz mozgását, mellyel fel tudott szedni apróbb tárgyakat, és azokat a vizsgáló kezébe ejtette.

A második beteg is súlyos gerincvelősérült, 55 éves férfi volt. A beültetést követően ő is képes volt mozgatni a kurzort a monitoron.

Az első betegnél hat és fél hónap után gyengülni kezdett az érzékelő által továbbított jelerősség, azonban ő még ma is képes a gondolatai segítségével sok mindent kivitelezni. A második betegnél az elektródák érzékelése 11 hónap után gyakorlatilag megszűnt, nála a BrainGate már nem működik.

A készülék tehát még nem tökéletes, további fejlesztésre szorul, hogy hosszú évekig hiba és a jelerősség csökkenése nélkül működhessen. A hosszú távú cél az, hogy BrainGate által elvezetett jeleket valamilyen módon az izomrendszerhez továbbítsák, és a bénult képes legyen újra mozgatni végtagjait. Ehhez azonban még nagyon hosszú, rögös út vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik