Élet-Stílus

Öttusa Eb: aranyérmes Balogh és a magyar csapat is

Egyéniben az ezüstérmet az orosz Andrej Mojszejev szerezte meg, Horváth hatodik, Kállai Ákos hetedik lett. Csapatban az oroszok végeztek a második, a fehéroroszok pedig a harmadik helyen.

Balogh rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménnyel, megérdemelten diadalmaskodott. Lövészetével pozícionálta magát az élmezőnyben, parádés, ezer ponton felüli vívásával élre állt, és már nem is engedte át a vezetést. Úszásban jó időt ért el, majd a lovaspályán nagyon megdolgozott, 1160 pontot “gyűjtött”, így a futás rajtjánál 23 másodperces előnye volt az őt üldöző, Athénban olimpiai bajnok Mojszejevvel szemben.

Az orosz jó futónak számít, de Balogh semmit sem bízott a véletlenre, a rendkívül lelkes és aktív közönség támogatását élvezve nagy tempót diktált, és egyedül futva le a 3000 métert, meggyőző fölénnyel nyert.

Mögötte Mojszejev, majd Fülep ért a célba, aki saját magát is meglepő vívással került az éremesélyesek közé. Rosszul lőtt, a folytatás viszont jócskán várakozáson felül sikerült neki, kilencszáz pont fölé jutott a második számban, amire eddig vb-n, Eb-n sohasem volt képes. Aztán élt a kínálkozó lehetőséggel, s az élmezőnyre ragadva dobogós helyen fejezte be a versenyt.
Horváth lőtt a magyarok közül a legjobban, a vívás viszont neki ment a legkevésbé.


Öttusa Eb: aranyérmes Balogh és a magyar csapat is 1

Egyéniben és csapatban nyert a magyar csapat az öttusa Eb-n (Fotó: MTI)

Az úszás után a lovaglással is akadtak gondjai, így ő reálisan már “csak” az első hat közé kerülésért hajtva vághatott neki a zárótusának. Kilencedikként rajtolva zárkózott fel hatodiknak.
Kállai Fülephez hasonlóan nem célzott jól, vívásban viszont eredményes volt, úszásban hozta a szokásos formáját, lovaglásban pedig brillírozott, egyedüliként ért el 1200 pontot, ezzel a harmadik szám után elfoglalt tizenötödik helyről az ötödikre lépett előre a futásra. Mivel azonban ez nem tartozik az erősségei közé, várható volt, hogy némileg visszaesik, de jól küzdött, s hetedikként zárt.

A csapatverseny hamar eldőlt, a magyarok az első szám után másodikak voltak, majd a vívással az élre kerültek, attól kezdve pedig fokozatosan növelték előnyüket.

A Sydneyben olimpiai ezüstérmes, 1999-ben és 2001-ben világbajnok Balogh először végzett az élen Európa-bajnokságon egyéniben. Ezt megelőzően egy bronzérme volt, amit 2002-ben szerzett. Fülep 2001-ben volt már harmadik. Csapatban címvédés történt, igaz, tavaly Montepulcianóban Balogh és Fülep mellett Kállai volt a harmadik csapattag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik