Élet-Stílus

Tíz 1956-os film készül állami támogatással

Mintegy tíz új magyar film készül állami támogatással 1956-ról, több, a témával foglalkozó alkotást külföldön is bemutatnak a forradalom emlékévében.

Az emlékévben készült filmek többségének premierje októberben és novemberben lesz – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal ’56-os emlékbizottságának az MTI-hez eljuttatott összeállításában. A sort október 22-én Drabik János és Erdőss Pál Budakeszi srácok című alkotása nyitja. A forradalom kitörésének 50. évfordulóján lesz a díszbemutatója Zákonyi S. István és Goda Krisztina filmjének a Szabadság, szerelemnek. Szintén 23-án tűzik először műsorra a Mansfeldet, Hábermann Jenő és Szilágyi Andor filmjét. Három nappal később kerül majd a mozikba a Bibó körút, Csermai Judit és Dömölky János alkotása.

Novemberben két film bemutatóját tervezik az állami támogatást elnyert munkák közül: Mihályfy Sándor és Pozsgai Zsolt Csendkút, valamint Péterffy András és Jeli Ferenc Sínjárók című filmjét. Előbbit november 4-én, utóbbit november 24-én vetítik először a mozik.

Rosta Katalin és Szomjas György közös filmjét, az 1956 vagy a Nap utcai fiúk című moziját a 2007-es Magyar Filmszemlén láthatja először a közönség.

Az 1956-os forradalomról szóló dokumentumfilmek bemutatására külön fesztivált szervez októberben a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete.

Külföldi dokumentumfilmet is vetítenek majd Magyarországon: az Egyesült Államokban már tavasszal bemutatott A szabadság vihara című alkotás magyar premierje szeptember 7-én lesz. A főként az USA-ban forgatott film egy kanadai testvérpár, Colin Keith Gray és Megan Raney Aaron nevéhez fűződik, a producerek sorában pedig ott található a magyar származású Andrew G. Vajna és a független filmes Quentin Tarantino is.

A magyarországi vetítéseken túl a világ sok országában vászonra kerülnek idén az 1956-os forradalomról szóló filmek. Öt kontinens 75 országában, mintegy 110 városban rendez megemlékezéseket az ezzel megbízott emlékbizottság az évfordulón, az események egy részén filmvetítések is lesznek.

Egyebek mellett az Egyesült Államok több nagyvárosában, köztük New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben is lesznek kiemelt évfordulós programok, amelyeken bemutatják a Nagy Imre életéről szóló Temetetlen halott című filmet.

A Közel-Keleten, Líbiában és Szíriában már májusban is bemutattak a forradalomhoz kapcsolódó filmeket. Magyarország bejrúti nagykövetsége szervezésében Bacsó Péter A tanú című alkotását vetítették. A damaszkuszi filmfesztiválon többi között Mészáros Márta Temetetlen halott és Sándor Pál Szerencsés Dániel című műve szerepelt az ’56-os filmek sorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik