Élet-Stílus

Kedden Eric Clapton koncert

Mikor volt utoljára Magyarországon Eric Clapton-koncert? A kérdés beugratós, a válasz ugyanis: soha.

Hihetetlen, de a legendás lassú kéz még soha nem játszott nálunk! Talán ő nem akart, vagy nem tudott eljönni? Esetleg kis hazánk türelmesen kivárta, hogy beérjen a művész, mielőtt fellépésre invitálta? Hát ettől akár hamarabb is elhívhattuk volna őt, de most már mindegy. A gitáros új, Back Home című lemezét bemutató turnéjával július 18-án végre eljön zenélni hozzánk.

Eric Clapton több mint negyven éve van a pályán, ami úgy kezdődött, hogy a tizenharmadik születésnapjára gitárt kért ajándékba. A r’n’r ekkoriban zúdult a világra, ő viszont a blues megszállottja lett, és hamarosan hivatásos zenésznek állt. Már tiniként a Yardbirdsben, aztán John Mayall oldalán játszott, majd megalapította a Creamet, ami az egyik legnagyobb hatású modernrock-banda lett. Ezután újabb együttesek, heroinfüggőség, majd 1973-ban megújulás következett, s az út innentől egyre jobb albumokon és turnékon át ívelt fölfelé.

2003-ban a gitáros két korongra elegendő anyagot vett fel a csapatával, ebből lett a Sessions for Robert Johnson és az öt év után első, saját új dalokat tartalmazó Back Home. A pop-rock stílusú felvétel Clapton művészi útjáról szól, és a balladisztikus és bluesos sziporkák kellemesen felidézik a múlt nagy slágereit, még ha ez nem is ugyanaz, mint a Layla, a Change the World vagy a My Father’s Eyes legjobb pillanatai.

Eric Clapton első magyarországi koncertjéről jobb nem lemaradni. A fellépés annyira nagy szám, hogy az “előzenekar” már önmagában is elvinné a hátán az egész estét. Bemelegítésnek ugyanis a szintén gitáros óriás Robert Cray bandája fog játszani.

/Időpont: 2006. július 18. Helyszín:Papp László Budapest Sportaréna/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik