Élet-Stílus

Alkotmányba ütközik a védetté nyilvánítás gyakorlata

admin
admin

2006. 07. 17. 13:28

Az Alkotmánybíróság jövő év március végéig adott haladékot a parlamentnek arra, hogy a természetvédelmi területek védetté nyilvánításának esetére a tulajdonosoknak biztosítson jogorvoslati lehetőséget.

A határozat alapja az volt, hogy az Ab-hez panasz érkezett: a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben a gazdasági rendeltetésű erdőket – a törvényre hivatkozva – átminősítették természetvédelmi rendeltetésű erdővé, a magasabb védettségi fokozat pedig leszűkíti a tulajdonosok jogosítványait. A jogszabály mindig a területet írja körül, majd a védettséget be kell jegyezni az ingatlan nyilvántartásba. Ma az a jogi helyzet, hogy az érintett terület tulajdonosai csak az ingatlan nyilvántartási eljárás során fellebbezhetnek, de ez az ügy érdemi részét – az átsorolást – nem érinti. Az alkotmány viszont előírja, hogy mindenkinek biztosítani kell a jogorvoslatot az olyan hatósági döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti.

Miután itt az alapvető döntés – a védetté nyilvánítás – jogszabályként jelenik meg, a jogorvoslat kizárt ellene, ugyanakkor az átminősítés az adott terület piaci értékét jelentősen befolyásolhatja, sőt a tulajdonost még a büntető törvénykönyv is fenyegeti, ha valami jogelleneset tesz, vagy éppen kötelező tevékenységet mulaszt el a saját tulajdonán.

Ezért a jogszabályi átminősítéssel szemben meg kell teremteni a fellebbezés (jogorvoslat) lehetőségét. Ezt az alkotmánybíróság úgy véli megvalósíthatónak, hogy a védett terület határait továbbra is jelölje ki jogszabály, de az egyes konkrét területek tulajdonosai már közigazgatási határozatban kapják meg az átminősítést. Ekkor ugyanis már fellebbezhetnek ellene.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.