Élet-Stílus

Levált a Discovery

Levált a Discovery amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szombaton, befejezve ezzel kilencnapos küldetését, amely alatt a legénység tagjai három űrsétát tettek és elvégezték az űrtámaszpont további bővítéséhez elengedhetetlen javításokat.

Miután az amerikai asztronauták bezárták a két űrhajó közötti zsilipkaput, a Discovery levált az állomásról, és lassan eltávolodott tőle, első lépéseként Földre való visszatérésének, amelyet hétfőre terveznek. „A küldetés kitűnően zajlott” – mondta Houstonban Rick LaBrode repülésirányító. A NASA egyébként augusztus 28. környékére tervezi következő missziójának indítását.

A Discovery leszállásának időpontját hétfőn (magyar idő szerint) 15 óra 14 percre tűzte ki a floridai Kennedy Űrközpont. Mérnökei még pénteken készítettek egy módosított leszállási tervet, arra az esetre, ha az űrrepülőgépnek a háromból két működő segédhajtóművel kellene landolnia. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyiket, amelyen egy piciny szivárgást tapasztaltak, le kell majd kapcsolni, bár az irányítók egyelőre úgy vélik, hogy az nem növeli a leszállás kockázatait.
A Discovery hét űrhajósának pénteken alaposan át kellett vizsgálniuk űrhajójuk egyik szárnyát, hogy ellenőrizzék, nem keletkeztek-e rajta sérülések mikrometeoritok becsapódása miatt. Mint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA elmondta, a vizsgálat a Columbia űrrepülőgép katasztrófája nyomán elrendelt fokozott biztonsági intézkedések része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik