Élet-Stílus

Persányi levele a Rába habzása miatt

Még mindig nem oldódott meg a Rába habzásának problémája, ezért Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben kérte az osztrák szövetségi szakminisztert: összes befolyását vesse be a probléma megoldásának felgyorsítása érdekében – olvasható a KvVm honlapján.

Májusban megállapodás született a magyar és az osztrák vízügyi minisztériumok között a Rába habzásának évek óta tartó felszámolására: Ausztria vállalta, hogy 2006. július 1-től a szennyezésért felelős jennersdorfi bőrgyár tisztított szennyvizét a térség egyik korszerű kommunális szennyvíztisztítója is megszűri. A tisztító üzemből pedig nem a Rábába, hanem a csaknem kétszer nagyobb hozamú Lapincs-folyóba engedik majd vissza a bőrgyár használt vizét.

A Rábán évek óta visszatérő jelenség a folyó habzása, szakértők korábban megállapították, hogy ezt osztrák bőrgyárak okozzák, ahonnan különféle anyagok jutnak a folyóba. A magyar környezetvédelmi tárca többször kérte már a tarthatatlan helyzet rendezését, mostanáig sikertelenül. Az osztrák minisztérium a hónap elején levélben arról tájékoztatta a zöld tárcát, hogy a fém-felületkezlő üzem megkezdte az aktívszenes-kezelést, és hogy a jennersdorfi bőrgyár szennyvizeinek átvezetése folyamatban van. Az üzemen belül pedig a takarékos és gondos vegyszerfelhasználásra irányuló intézkedéseket vezettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik