Élet-Stílus

A másodosztályba sorolták a Juventust, a Laziot és a Fiorentinat

Péntek este fél kilenckor vált nyilvánossá az olasz bundabotrányban meghozott ítélet: a négy érintett klub közül csak a Milan maradt az elsőosztályban.


A Gazzetta előbb tudta a döntést

Az ítélet egyébként szinte pontról pontra megegyezik azokkal – az egyébként reggel óta tényként tálalt – találgatásokkal, amelyeket a Gazzetta dello sport című olasz sportújság írt meg pénteken. A Rai Sporton nyilatkozó szakértők nem tudtak választ adni, a lap honnan tudhatta meg 12 órával a nyilvánosságra hozás előtt az ítéletet.

Az olasz Rai Sport tévéadó élőben közvetítette az ítéletet, amely az utóbbi idők legnagyobb európai bundabotrányában hozott döntést. A csapatoknak három napjuk van, hogy fellebbezzenek.


A Milan maradhatott a Serie A-ban


Az olasz sportügyekkel foglalkozó döntőbizottság (Caf) döntése értelmében a négy érintett klubcsapat közül egyedül a Milan maradhatott az első osztályban, igaz, 44 pontot vesztett. Így bár eredetileg az olasz bajnokság második helyén végzett, a 14. helyre sorolódott. Így a világbajnok Inzaghit és Pirlot is sorai közt tudó csapat a következő, 2006/2007-es szezonban nem indulhat a Bajnokok Ligájában. Az olasz bajnokságban ugyan megméretheti magát ismét a kupáért, de mindezt 12 pont hátrányból.


Három sztárcsapat a másodosztályban


A Laziot és a Fiorentinat is a B-osztályba sorolták a döntés értelmében. Előbbitől hét, utóbbitól 12 pontot levonva. A római Lazionak 40 ezer eurót, a firenzei csapatnak pedig 50 ezret kell fizetnie az olasz futballszövetségnek (Federcalcio).

A Juventus – bár a lapok találgatásai szerint akár a harmad osztályig is zuhanhatott volna – végül a másodosztályba került, és 30 pontot vontak le tőle. Ezen kívül az idei és a tavalyi évben szerzett bajnoki címét is elvették tőle. Érdekesség, hogy az így parlagon maradt kupát ebben az évben nem kapja meg más, azaz hivatalosan nem lesz 2006-os olasz bajnok. A bizottság 80 ezer eurós büntetést is kiszabott a sorai között olyan világbajnok játékosokat tudó “zebrákra”, mint Cannavaro vagy Buffon.


Bíró és klubvezető is bukott


Az ítélethozatal előtt bemutattak több hangfelvételt, amelyen az egyik első osztályban dolgozó futballbíró, Gianluca Paparesta utasításokat adott társainak a meccsek vezetésére. Ezen kívül több kazetta is bizonyította, hogy szinte napi kapcsolatban volt Luciano Moggival, a Juventus azóta lemondott vezetőjével. A döntés szerint Papresta két évig nem vezethet mérkőzéseket. Rajta kívül még hét bíró kapott, általában egy-két éves eltiltást, de megbüntették a bírókat irányító és beosztó vezetőket is.


Moggi, az ügy központi figurája öt évig nem térhet vissza egyetlen klubcsapathoz sem, ennek leteltével pedig nem lehet vezetőségi tag, így legfeljebb portásként vagy segédedzőként kaphatna állást. Mindezeken felül 50 ezer euró büntetést kell fizetnie.


A Milan vezetőit egy, illetve három és fél évre tiltották el a futballal kapcsolatos munkától, azt követően azonban visszatérhetnek. A Lazio vezetője, Claudio Lotito három, a Fiorentina két irányítója három és fél, illetve négy év eltiltást kapott.

A vb előtt robbant a botrány


Az utóbbi idők legnagyobb és sokszor az 1982-eshez hasonlított olasz futballbotrány május végén robbant ki. Ekkor kerültek nyilvánosságra azok a hangfelvételek, amelyeken a Juventus vezetői utasításokat adtak a futball bíróknak, mikor ki és hogyan vezesse az olasz bajnokságban játszó elsőosztályú csapatok meccseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik